Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska karitas pomaga žrtvam poplav in otrokom

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 07. 2014 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska karitas pomaga žrtvam poplav in otrokom

Slovenska karitas pomaga žrtvam poplav in otrokom

Slovenska Karitas pomaga slovenskim otrokom, prizadetim v poplavah na Balkanu, otrokom v Ruandi in še marsikomu, ki se znajde v stiski.

Slovenska Karitas pomaga slovenskim otrokom, prizadetim v poplavah na Balkanu, otrokom v Ruandi in še marsikomu, ki se znajde v stiski.



Pomoč žrtvam poplav

Poplave v Bosni in Hercegovini ter Srbiji so območje zelo prizadele, ob čemer ne moremo ostati ravnodušni. Slovenska Karitas je dekanijskim in župnijskim dobrodelnim organizacijam v Srbiji v Šabcu in Valjevu ter v BiH na poplavljenem območju Posavine (Odžak, Brčko, Vidovice) in Banjaluke poslala 22 zabojnikov (skupaj več kot 230 ton oziroma več kot 415 palet) s hrano in drugih nujnih sredstev, med njimi tudi pralne stroje, čistila, vodo ter samokolnice in orodje za odstranjevanje naplavin. Skupna vrednost pomoči je 164.500 evrov. Pomoč so zbirali v trgovinah Hofer in Mercator ter po župnijah. Slovenska Karitas se ob tem zahvaljuje trgovini Hofer, ki je poklonil pralne stroje in pralni prašek, podjetju Lomas, ki je prispeval večjo količino čistil, Pekarni Pečjak, ki je prispevala testenine, podjetju TKI Hrastnik, ki je prispevalo pralni prašek, Pomurskim mlekarnam za mleko in podjetjem Petek transport, Vitrum in Geberit za vodo, Pošti Slovenije za prevoz in vsem ljudem dobre volje, ki so bili pripravljeni prispevati svoj čas, energijo in finančna in druga sredstva za prizadete v poplavah. Vendar se z umikom vode pomoč ne bo ustavila, saj jo ljudje še vedno zelo potrebujejo za obnovo domov, česar se pri Slovenski karitas dobro zavedajo, zato bodo sredstva zbirali vse do konca leta.

Slovenska karitas zbira denarna sredstva za žrtve poplav v Bosni in Hercegovini ter Srbiji na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH, Sklic: SI00 625, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Položnice so na voljo v vseh župnijah in tudi na vseh poštah po Sloveniji.

Prav tako pa se pomoč namenja žrtvam poplav v Bolgariji. Voda je najhuje prizadela mesta Varna, Veliko Trnovo, Gabrovo in Dobrich. Do zdaj je Slovenska karitas bolgarskim dobrodelnim organizacijam poklonila 5.000 evrov za najnujnejšo pomoč, zbiranje sredstev pa se še nadaljuje.



Slovenska karitas zbira denarna sredstva za žrtve poplav v Bolgariji na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761, namen: POPLAVE BOLGARIJA, sklic: SI00 624, koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X.


Otroci nas potrebujejo

Začela se je dobrodelna akcija Otroci na s potrebujejo, s katero Slovenska karitas zbira materialna in finančna sredstva, ki so namenjena šolskim potrebščinam socialno ogroženih šoloobveznih otrok. Darove bodo zbirali do začetka šolskega leta.

Maja je v akciji Pokloni zvezek sodelovalo 275 osnovnih šol in 115 vrtcev, ki so skupaj zbrali že več kot 25.000 zvezkov in 125 kompletov tempera barvic, za kar se Slovenska karitas zahvaljuje 1.300 učiteljem in 400 vzgojiteljem, ker so bili pripravljeni pomagati in so k temu spodbudili tudi učencev in otroke.

Slovenska karitas zbira denarna sredstva za šolske potrebščine na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: 3620, namen: Otroci nas potrebujejo.




Nova šola v Ruandi

Slovenska karitas je v Kigaliju v Ruandi pravkar dokončala dveletni projekt razvojnega sodelovanja Zagotovitev trajnih kapacitet za kakovostno osnovnošolsko izobraževanje za otroke iz revnih družin v okrožju Kicukiru v Kigaliju v Ruandi, pri katerem je s 60.000 evri sodelovalo tudi Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Zgradili so novo šolo in tako omogočili, da se bodo revni otroci lahko izobraževali, kar jim bo omogočilo boljše življenje.

Celoten projekt od začetka do odprtja, ki je bilo maja, je spremljala slovenska misijonarka, sestra usmiljenka Vesna Hiti. V Ruandi živi že 24 let. Gradnja šole se je začela aprila 2012, avgusta je bilo dokončanih že sedem učilnic, nato so dodali še strop in strešno kritino, zbirali pa bodo tudi deževnico za sanitarije. Pri gradnji so sodelovali tudi domačini, kar jim je prineslo delo in zaslužek.



Na odprtju šole so nastopali njeni bodoči učenci, njihovi starši pa so se iz srca zahvalil vsem v Sloveniji za pomoč pri gradnji nove šole. Pouk se bo sicer v njej začel šele januarja 2015, saj se takrat v Ruandi začne novo šolsko leto, šolanje pa traja šest let. Otroci bodo vsak dan prejeli tudi topel obrok. Novi prostori bodo svoje učence razveseljevali dopoldne in popoldne, v razredu pa bo 42 otrok.


I. Ž. in Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh