Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska Karitas zaključila projekt v Ruandi

Objava: 03. 07. 2014 / 09:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska Karitas zaključila projekt v Ruandi

Slovenska Karitas zaključila projekt v Ruandi

Zgrajena in opremljena osnovna šola s sedmimi učilnicami za 500 otrok iz revnih družin v Kigaliju.

Na Slovenski Karitas so v letošnjem juniju zaključili izvedbo dvoletnega projekta razvojnega sodelovanja »Zagotovitev trajnih kapacitet za kakovostno osnovnošolsko izobraževanje za otroke iz revnih družin v okrožju Kicukiru v Kigaliju v Ruandi«, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS v vrednosti 60.000 EUR.

Kot v poročilu piše glavni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic, je projekt nastal na podlagi potreb krajevnega prebivalstva v Ruandi. Starši so prosili tamkajšnjo partnerico Filles de la Charite iz Kigalija, v okviru katere od leta 2003 deluje vrtec, da bi za njihove otroke odprla tudi osnovno šolo. V Ruandi je namreč premalo javnih šol, učilnice so prenatrpane, v enem razredu je tudi do sto otrok. Tako se otroci le malo naučijo, ali pa zaradi revščine celo prenehajo hoditi v šolo, ki je v Ruandi plačljiva. Ta novozgrajena šola bo omogočila kakovostno izobrazbo najrevnejšim otrokom iz tega območja.

Z gradnjo nove šole je krajevna partnerica iz Kigalija začela v aprilu 2013. Do konca avgusta 2013 je bila sama zgradba šole s sedmimi učilnicami zelo kakovostno in trdno zgrajena. Po projektu, ki ga je financiralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS, so nato kupili in namestili kakovostno strešno kritino ter strop na zgradbo šole. Ministrstvo je financiralo tudi gradnjo zgradbe s sedmimi stranišči za deklice in učiteljice ter nakup in montažo dveh desettisočlitrskih cistern za zbiranje deževnice s streh šole za potrebe sanitarij. Podprli so tudi nakup šolskega pohištva za opremo štirih učilnic, šolskih tabel za vse učilnice ter učbenikov za prvi in drugi razred osnovne šole.

Posebno vrednost projektu daje podatek, da je bilo v vsa dela projekta vključenih do osemdeset krajevnih delavcev iz Kigalija in okolice, ki so tako dobili priložnost za delo in zaslužek. Marsikatera družina teh delavcev, predvsem pomočnikov zidarjev, ki dobijo delo le ob večjih projektih, bi sicer živela v pomanjkanju. Vsa dela pri gradnji šole je spremljala slovenska misijonarka Vesna Hiti, ki deluje v okviru krajevne partnerice že 24 let.

Predstavnica Slovenske Karitas se je v letošnjem maju, v času terenskega obiska v Ruandi, udeležila odprtja te šole, na kateri so nastopali otroci, ki jo bodo obiskovali. Predstavnik staršev otrok se je v govoru iz srca zahvalil vsem v Sloveniji, ki so pomagali zgraditi to šolo za njihove otroke. Ti bodo tako s pridobitvijo dobre izobrazbe lahko imeli lepšo prihodnost. Predstavniki Ministrstva za šolstvo v Ruandi so si že ogledali šolo in 23. maja 2014 izdali dovoljenje za njeno delovanje. Pouk v novi šoli se bo začel v januarju 2015, ko se v Ruandi začne novo šolsko leto. Osnovna šola v Ruandi ima šest razredov. V tej šoli bo pouk potekal dvoizmensko, da bo tako šolo lahko obiskovalo več otrok. V enem razredu bo do 42 otrok, deklic in dečkov. Vsak dan bodo prejeli tudi topel obrok.

Celoten projekt, ki je skupaj vreden 350.000 EUR, je poleg Slovenske Karitas in Ministrstva za zunanje zadeve RS podprlo tudi Misijonsko središče Slovenije in Italijanska Karitas.

Vir: www.katoliska-cerkev.si / M. M. Š.

Foto: www.katoliska-cerkev.si

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh