Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska nova maša v Braziliji

Franci Petrič
Za vas piše:
Franci Petrič
Objava: 23. 08. 2014 / 08:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska nova maša v Braziliji

Slovenska nova maša v Braziliji

Med dvanajstimi brazilskimi novomašniki redovne družbe Glasniki evangelija je tudi Slovenec Jakoš Ilija. Novomašnike je posvetil kardinal Franc Rode.

V petek, 22. avgusta, je kardinal Franc Rode v baziliki naše ljube Gospe na gori Tabor v brazilskem Sao Pauli posvetil v duhovnike dvanajst novomašnikov redovne družbe Glasniki evangelija. Dan pred tem je posvetil tudi 16 diakonov za to družbo. Med duhovniki, ki so bili posvečeni, je bil tudi Slovenec Anton Jakoš Ilija. Rojen je bil pred 52 leti v Caracasu v Venezueli, kamor so prišli njegovi starši po drugi svetovni vojni. Oče izhaja iz župne Dole nad Litijo, mama pa iz župnije Cerklje na Gorenjskem oz. Spodnjega Brnika. Anton govori 12 jezikov, igral je v osrednjem venezuelskem orkestru flavto, zdaj pa poučuje na fakulteti Glasnikov evangelija hebrejščino in grščino. Ima dva doktorata, zadnjega je napravil pred dobrim letom dni iz moralne teologije.


Glasniki evangelija ali tudi Vitezi evangelija so mlada družba apostolskega življenja (fotografije: David Domingues)

Kaj je Slovenca Jakoša nagovorilo pri Glasnikih evangelija?

V novomašni Družini je že napisal, da, ko se je srečal z Glasniki evangelija, se je odločil, da vstopi k njim. Tu je že več kot desetletje. Glasniki evangelija ali tudi Vitezi evangelija so mlada družba apostolskega življenja, ki ima moško in žensko vejo in je papeško pravna ustanova. Njen ustanovitelj Msgr. Joao Sconamiglio Clas de Dias je družbo ustanovil najprej z namenom, da skrbi za izobraževanje in evangelizacijo ubogih. Njegovi redovniki in redovnice uspešno delujejo v deželah Latinske in Srednje in Severne Amerike pa tudi Evrope. Pri srcu jim je češčenje Fatimske Matere božje in so posebje uspešni v boju zoper protestantske sekte. Povezuje jih redna vsakdanja molitev rožnega venca, maša, češčenje Najsvetejšega in evangeliziranje ubogih. Imajo številna šolska središča, kjer vzgajajo bodočo katoliško izobraženstvo. Vse povezuje stroga disciplina, prepoznavna redovna obleka in visoka izobrazba. Prav vse to je pritegnilo slovenskega novomašnika, da se je odločil za vstop k Glasnikom evangelija.


Kardinal Rode posvečuje slovenskega novomašnika Antona Jakoša Ilijo.


Urednik Družine Franci Petrič polaga roke na slovenskega novomašnika Jakoša.

Sredi večmilijonskega Sao Paola nova maša v slovenščini

Kardinal dr. Franc Rode dobro pozna Glasnike že dolga leta, posebno pa jih je spoznal, ko je bil prefekt Kongregacije za redovnike. V tem času so Glasniki evagelija dobili tudi papeško priznanje, kar jim omogoča, da svobodno delujejo v Cerkvi. V minulih letih so uspešno zgradili številna središča v Braziliji in drugih državah. Imajo zelo veliko duhovnih poklicev.

Kardinal Rode je tokrat pri njih na obisku že petič. Ob tem obisku je posvetil tudi slovenskega novomašnika in na njegovi maši tudi pridigal. Kot zanimivost: novomašnika Jakoš je želel, da je nova maša v slovenščini, pridigal mu je kardinal Rode v španščini. Pri dveh mašah prejšnje dni pa je kardinal Rode pridigal v tekoči portugalščini. Za konec maše, ki se je je udeleži kakšnih tisoč vernikov, predvsem redovnih sobratov in sester, so mu zaigrali Marija skoz' življenej, ki mu je najboj pri srcu ...

Veselimo se, da bo v prihodnjih mesecih novomašnik obiskal tudi sorodnike v Sloveniji. Na slovesnosti so bili tudi sorodniki iz župnije Pirniče.




Glasniki evangelija imajo veliko duhovnih poklicev.


Novomašnik Anton Jakoš Ilija (v sredini) v družbi kardinala Rodeta, urednika Petriča, kardinalovega tajnika Mateja Pavliča in novomašnikovih slovenskih sorodnikov iz Pirnič pri Medvodah, družine Rebolj.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh