Zapri
Iskanje

Slovenske skupnosti v zamejstvu in po svetu želijo imeti svojega duhovnika

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 05. 2022 / 16:41
Oznake: Družba, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2022 / 16:49
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slovenske skupnosti v zamejstvu in po svetu želijo imeti svojega duhovnika

Slovenske skupnosti v zamejstvu in po svetu želijo imeti svojega duhovnika
Srečanje ministrice in predsednika SŠK je potekalo na sedežu novomeške škofije. FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala s predsednikom Slovenske škofovske konference (SŠK), novomeškim škofom msgr. dr. Andrejem Sajetom. Govorila sta predvsem o potrebi po slovenskih duhovnikih v Argentini in zamejstvu.

Ministrica Jaklitscheva je Sajetu, ki je bil marca izvoljen za predsednika SŠK, danes še osebno čestitala, na srečanju pa ga je seznanila predvsem z aktualnim stanjem »na področju verskega življenja v slovenskih skupnostih v zamejstvu in po svetu, ki si močno želijo imeti v svoji sredi tudi slovenskega duhovnika,« so sporočili iz ministričinega urada.

FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Potreba po slovenskih duhovnikih v Argentini in zamejstvu

Bogoslužje in mnoge druge dejavnosti, ki potekajo po župnijah, pomembno vplivajo na ohranjanje in krepitev slovenskega jezika in slovenstva na sploh. Ministrica je zato posebej izpostavila potrebo po slovenskih duhovnikih med izseljenci v Argentini ter pri zamejskih Slovencih v Videmski pokrajini, s posebno skrbjo za Slovence v Kanalski dolini, in v Porabju.

Štumpfa nasledil Jamnik

Novomeški škof Andrej Saje je ministrico seznanil, da je SŠK imenovala novega škofa, ki bo odgovoren za Slovence zunaj Slovenije. »To je postal ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, ki je na tem mestu nasledil škofa dr. Petra Štumpfa, ki je bil marca izvoljen za podpredsednika SŠK. Sogovornika sta se strinjala, da je versko življenje v slovenskem jeziku eden od stebrov ohranjanja slovenske identitete Slovencev, ki živijo zunaj matične domovine,« dodajajo v uradu ministrice.

FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Zahvala vladi, ki čuti potrebe Slovencev v zamejstvu in po svetu

Predsednik SŠK se je ministrici zahvalil za njeno delo in za skrb slovenske vlade za to področje in izpostavil, da Katoliška cerkev podpira delo njihove ustanove ter čuti s potrebami Slovencev v zamejstvu in po svetu in jim glede na razpoložljive moči pomaga. »Sam je kot duhovni pomočnik sedem let, med letoma 2014 in 2021, deloval v Selah in na Bajdišah na avstrijskem Koroškem v krško-celovški škofiji, obiskal je tudi Slovence v Argentini in v Združenih državah Amerike, pred kratkim pa je sprejel tudi delegacijo argentinskih Slovencev,« sporočajo z novomeške škofije.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh