Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski čas o totalitarizmu

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 23. 11. 2018 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2018 / 16:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski čas o totalitarizmu

Slovenski čas o totalitarizmu

Jordan Peterson, Milček Komelj, France Balantič in Myhkailo Brodovych so osrednje osebnosti novembrske priloge.
Kaj imajo skupnega mislec Jordan Peterson, akademik Milček Komelj, pesnik France Balantič, ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mykhailo Brodovych? Na »zunanji« ravni to, da so to osrednje osebnosti, ki dajejo bistveni pečat novembrski številki Slovenskega časa, na vsebinski ravni pa jih vsaj v kakšni točki povezuje razmerje do totalitarizma.

O njem je namreč Peterson govoril ob svojem nedavnem obisku v Sloveniji, ki ga je fotografsko in besedno na naslovnici 103. Slovenskega časa »ujel« publicist dr. Žiga Turk. Akademik Komelj se v osrednjem intervjuju (povod zanj je njegov življenjski jubilej) dotika tudi vprašanj, povezanih s slovensko spravo. Balantiču je ob 75. obletnici smrti in 50. obletnici uničenja zbirke Muževna steblika posvečen kulturniški tematski sklop (avtorji: France Pibernik, Brane Senegačnik, Sergej Valijev, Andrej Lokar). Veleposlanik Brodovych pa ob 85. obletnici oživlja spomin na gladomor, načrtno povzročeno lakoto, s katero je sovjetski stalinizem v Ukrajini povzročil med sedem in deset milijonov žrtev.


Foto: Bogomir Štefanič

S tem totalitarna tematika še ni izčrpana. Spominu na slovensko različico komunističnega totalitarizma je bil posvečena nedavna mednarodna konferenca ob 20. obletnici odmevne razstave Temna stran meseca. Večinski mediji so ta dogodek (načrtno?) spregledali, Slovenski čas pa ponuja nekaj izsekov iz konferenčnih prispevkov Draga Jančarja, Alenke Puhar, Tamare Griesser Pečar in Vaska Simonitija.

Eno izmed področij, kje se še danes kažejo posledice nedemokratične preteklosti, je pravosodje. Insajderski pogled vanj ponuja nekdanji ustavni, sedanji vrhovni sodnik Jan Zobec. V prispevku smo ujeli ključne poudarke njegovega nedavnega gostovanja na srečanju društva Slovenskih katoliških izobražencev.

Kakšna pa je pravzaprav geneza slovenskega kulturnega boja, ki ga nekateri vidijo kot izvirni greh slovenskih medvojnih in povojnih delitev? Odgovor na to vprašanje skozi zgodbo o Alešu Ušeničniku ponuja zgodovinar Igor Grdina.

Slovenski čas seveda ni šel mimo spomina na nedavno umrlega pisatelja Alojza Rebule. Nekaj potez za njegov literarni portret izrisuje publicist Jože Horvat, ko bralcem odstira »potemnjene« dele svojih intervjujskih srečevanj z akademikom.

Novembrski Slovenski čas se dotika še ene pereče teme, škandala spolnih zlorab v Cerkvi. Do kam segajo njegove korenine, se sprašuje duhovnik Bogdan Vidmar. Odgovor ponuja provokativni naslov njegovega prispevka: »Pod udarom orkana Gay«.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh