Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski chefi navdušili Michelinove ocenjevalce

Za vas piše:
K. C.
Objava: 16. 06. 2020 / 10:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2020 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenski chefi navdušili Michelinove ocenjevalce

Med nagrajenci so tudi chefi, ki delijo svoje kuharske izkušnje v Družini.

Slovenske restavracije in njihovi kuharski mojstri so navdušili stroge Michelinove ocenjevalce. Med njimi so tudi chefi, ki delijo svoje kuharske izkušnje v Družini.

Kar dve Michelinovi zvezdici je prejela Hiša Franko z Ano Roš, z eno pa se lahko pohvalijo Gregor Vračko (Hiša Denk), Tomaž Kavčič (Restavracija Pri Lojzetu – dvorec Zemono), Uroš Štefelin (Vila Podvin), Uroš Fakuč (Restavracija Dam) in Jorg Zupan (Restavracija Atelje).



Po navdihu starih, a vedno aktualnih receptov Marije Remec, ki so objavljeni v Varčni kuharici, je prejšnji teden v tedniku Družina kuhal Uroš Štefelin, naslednji teden pa bodo v Družini recepti Marije Remec navdihnili kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča.

Uroš Štefelin – Vila Podvin

Uroš je eden tistih chefov, ki vedno navdušijo svoje goste. Tudi med karanteno se je med prvimi domislil dostave hrane na dom. V čudoviti restavraciji Vile Podvin ustvarja jedi, ki so v skladu z domačim okoljem. Zato je na temo varčne kuhinje podal recept za naše bralce. Sam dobro pozna kuharsko knjigo Marije Remec in se drži nasveta, da imajo prednost lokalni pridelki. Vse, kar mu kmetje ponudijo, uporabi pri kuhanju in tudi sam kmete spodbuja, da zanj in njegovo kulinarično pustolovščino sadijo nove pridelke. Predlaga, da kupujemo in uporabljamo ekološka živila in da se uporabi vse odrezke, olupke ter se res nič ne zavrže.

Tokrat nam je podal enostaven recept za sladico iz prosene kaše. Najdete ga tule.

Uroš Štefelin in Marcela Klofutar, ki ustvarjata v Vili Podvin, sta svoje delo predstavila v reviji Praznična, v kateri sta povedala: »Tradicijo raziskujemo na vseh ravneh: hrano, jedi, sestavine, do porcelana in vsega, kar damo na mize. Enkrat na mesec priredimo Podvinsko tržnico, ob petkih imamo živo glasbo, kuharsko znanje posredujemo v delavnicah: za otroke, odrasle, profesionalce, delamo tudi za druge gostilne.«

Restavracija v Podvinu je nastala iz nekdanje konjušnice ob gradu iz 14. stoletja.

Tomaž Kavčič - Restavracija Pri Lojzetu (dvorec Zemono)

Restavracija Pri Lojzetu na Zemonu že 115 let gradi hišno tradicijo. Kot je predstavljena na svoji spletni strani, je bila gostilna prvič omenjena leta 1897, ko je furmansko gostilno vodila Mici z možem Lojzetom. Gostilno je prevzel njun sin Lojze z ženo Valerijo, ki se je pred 2. svetovno vojno šolala v samostanski kuharski šoli. Znanje je prenesla na hčerko Katjo Kavčič, Katja pa je vipavsko kulinariko negovala in jo sčasoma povzdignila na raven najboljše gostilne v Sloveniji.

Vsak, ki je jedel Katjine jedi Pri Lojzetu v vasici Dornberk, je iz gostilne prišel kot prenovljen. Vendar je poleg harmoničnih in prefinjenih okusov Vipavske doline Katja jedem dodala nekaj enkratnega: svojo dušo. Štafetno palico je v obliki zlate kuhalnice od mame prevzel Tomaž Kavčič, ki slovi kot pesnik okusov, tehnologij kuhanja in vrhunskih sestavin.

Nalaganje
Nazaj na vrh