Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski odbojkarji tretjič evropski podprvaki

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 09. 2021 / 22:37
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2021 / 23:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski odbojkarji tretjič evropski podprvaki
Slovenci so se veselili še tretjega srebra z evropskih prvenstev. FOTO: CEV

Slovenski odbojkarji tretjič evropski podprvaki

Novo čudovito poglavje v slovenski športni zgodbi: slovenski odbojkarji so tretjič v zgodovini evropski podprvaki! V finalu so morali, podobno kot na EP 2015 Francozom in EP 2019 Srbom, premoč priznati Italijanom, ki so bili boljši s 3:2 (-22, 20, -20, 20, 11).

S tem so se Slovenci na seznamu največjih dosedanjih uspehov slovenskih ekipnih športov s tretjim srebrom z velikih tekmovanj postavili ob bok zlatemu odličju košarkarjev z evropskega prvenstva leta 2017, zelo uspešni so bili v zadnjih dveh desetletjih tudi rokometaši, bronasti na svetovnem prvenstvu leta 2017 v Franciji in srebrni na domačem EP leta 2004.


Slovenija : Italija 2:3 (22, -20, 20, -20, -11)

Slovenija: T. Štern 14, Pajenk 16, Kozamernik 8, Kovačič (L), Ropret 3, Urnaut 10, Čebulj 14 – prva postava; Šket 1, Vinčič, Štalekar, Klobučar, Možič; Ž. Štern (L) in Videčnik nista igrala.

Italija: Giannelli 3, Balaso (L), Galassi 6, Anzani 9, Michieletto 17, Lavia 21, Pinali 12 – prva postava; Romano 11, Piccinelli (L), Ricci 2, Recine; Sbertoli, Cortesia in Bottolo niso igrali.


Velik korak storili že v polfinalu

Slovenski odbojkarji so največji korak na poti do srebra storili že v polfinalu, ko so z izjemno igro, sploh eno najboljših doslej, odpravili sogostitelje turnirja, aktualne svetovne prvake in nesporne prve favorite za letošnjo lovoriko Poljake. Italijani pa so v polfinalu izločili branilce naslova Srbe.

Spopad dveh italijanskih strokovnjakov

V finalu sta si nasproti stala dva italijanska strokovnjaka na selektorskih stolčkih: Alberto Giuliani na slovenskem in Ferdinando de Giorgi na italijanskem. V dvorani Spodek v Katovicah, ki seveda ni tako pokala po šivih kot v slovensko-poljskem polfinalu, je bila zelo glasna tudi več kot tisočglava množica slovenskih navijačev.

Za najkoristnejšega igralca evropskega prvenstva, ki so ga gostile štiri države na čelu s Poljsko, so izbrali kapetana in podajalca zlate Italije, 24-letnega Simoneja Giannellija.

Pajenkova dvestotica

Medtem ko je slovenska izbrana vrsta na že nekaj zaporednih velikih tekmovanjih skoraj nespremenjena (bloker Alen Pajenk je v soboto naštel že jubilejni dvestoti nastop v majici z državnim grbom), pa so bili »azzurri« pomlajeni brez večine (zlasti naturaliziranih) zvezdnikov – Ivana Zajceva, Osmanyja Juantorene … – in z le enim pravim vodjem, podajalcem Simonejem Giannellijem.

Bron so osvojili gostitelji sklepnih bojev gostitelji, ki so v dvoboju za tretje mesto prepričljivo, s 3:0 (22, 16, 22), odpravili neuspešne branilce lovorike Srbe.

V prvem nizu se je plesalo po slovenskih notah

V prvem nizu finala se je plesalo zgolj po notah Slovencev, ki so vodili že z zelo udobnih 22:16, nato pa si privoščili krajši mrk, kar so tekmeci izkoristili in se približali na le točko zaostanka, njihov nalet je uspešno zaustavil Giuliani s polminutnim odmorom. To je bil šele peti izgubljeni niz Italijanov na tem turnirju.

V dvorani Spodek v Katovicah je glasno odmevalo tudi iz grl več kot 1000-glave množice slovenskih navijačev. FOTO: CEV

Drugi niz italijanski, tretji spet slovenski

»Azzurri« v prvem delu prvenstva niso oddali niza niti Slovencem, ki so bili tokrat trdno odločeni, da se jim oddolžijo za takratni poraz. V drugem nizu finala so Italijani pokazali podoben obraz in izenačili na 1:1, s tem pa ponovno podžgali naše fante, ki so v tretjem delu ponovili scenarij prvega in bili le še za las oddaljeni od zlata.

Italijani prvaki prvič po letu 2005

Toda nato so tekmeci strnili vrste in po gladko dobljenem četrtem nizu izsilili še skrajšanega petega, v njem pa po atomskem začetku Slovencev, ki so vodili že s 3:0, prevzeli pobudo in tehtnico dokončno nagnili na svojo stran (15:11). Evropski prvaki so postali že sedmič v zgodovini, toda prvič po letu 2005.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh