Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski orli do ekipnega srebra

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 02. 2022 / 14:07
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2022 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski orli do ekipnega srebra
Slovenska četverica v postavi Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc se veseli srebra. FOTO: Twitter Team Slovenia

Slovenski orli do ekipnega srebra

Slovenski smučarski skakalci so na ekipni tekmi v Pekingu osvojili drugo mesto, kar je četrta medalja za slovenske skoke na letošnjih igrah in sedma za olimpijsko odpravo.

V napeti tekmi, ki so jo zaznamovale spremenljive vetrovne razmere, so se olimpijskega zlata razveselili naši severni sosedje Avstrijci, bronasti so bili Nemci.

Po prvi seriji v vodstvu pred Avstrijci in Norvežani

Slovensko pot do olimpijskega srebra je začel tlakovati Lovro Kos, ki je kot prvi skakalec slovenske »flote« pristal pri 134 metrih in zasedel drugo mesto, z minimalnim zaostankom za Norvežanom Granerudom. Drugi skakalec, Cene Prevc, je z najdaljšim skokom v svoji skupini (132 metrov) Slovenijo zadržal na drugem mestu. Timi Zajc je v tretji skupini kljub vetru v hrbet zmogel 124 metrov, kar je zadoščalo za minimalno slovensko vodstvo po treh skokih. Najizkušenejši v ekipi Peter Prevc je s 129 metri Slovenijo utrdil v vodstvu. Prednost pred najbližjimi zasledovalci Avstrijci je znašala devet točk. Tretji po polovici preizkušnje so bili Norvežani.

Končni vrstni red v finalu: 1. Avstrija 942,7; 2. Slovenija 934,4 (Kos 134,0/120,0; C. Prevc 132,0/132,0; Zajc 124,0/126,0; P. Prevc 129,0/127,0); 3. Nemčija 922,9; 4. Norveška 922,1; 5. Japonska 882,8; 6. Poljska 880,1; 7. Ruski olimpijski komite 806,5; 8. Švica 791,5

V finalni seriji boj za zlato med Slovenci in Avstrijci

Finalno serijo je še bolj kot prvo zaznamoval spremenljiv veter, ki je na koncu očitno nekoliko več sreče prinesel Avstrijcem, ki so vodili tudi pred zadnjim skokom Petra Prevca, ki je sicer zanesljivo prevzel vodstvo pred do takrat vodilno Nemčijo. Na vrhu skakalnice je bil le še Manuel Fettner, ki je s 128 metri potrdil prvo mesto avstrijske ekipe. Na četrtem mestu so končali zelo razočarani Norvežani, ki so za bronom zaostali le za osem desetink točke.

Skakalci do medalj vseh treh leskov

Slovenska olimpijska odprava je bila v Pekingu doslej daleč najuspešnejša v smučarskih skokih, saj so skakalci skupaj osvojili kar štiri odličja. Poleg srebra v moški ekipni tekmi sta slovenske navijače že na začetku iger razveselili zlata Urša Bogataj in bronasta Nika Križnar, zatem pa je za nadaljevanje slovenske skakalne pravljice poskrbela še mešana ekipa, ki je prepričljivo pometla s konkurenco in se veselila premierne zmage v tej olimpijski preizkušnji.

Četrta medalja za Petra Prevca na olimpijskih igrah

»Vsi smo zelo dobro skakali. Tekma je bila napeta do konca in smo res zasluženo prišli do drugega mesta,« je dejal Peter Prevc v prvi izjavi za TV SLO in dodal, da je bil osredotočen predvsem na svoj nastop. »Ko sem šel na vrh zaletišča sem rekel, da upam, da bodo za vse v naši skupini iste razmere. To je to, kar največ šteje. Sem pa svojo nalogo danes dobro opravil in sem s tem zelo zadovoljen.« Za Prevca, ki je v Sočiju pred osmimi leti osvojil srebro in bron na srednji oziroma veliki skakalnici, na letošnjih igrah pa je bil zlat na tekmi mešanih ekip, je po današnjem srebru na moški ekipni tekmi to že četrta olimpijska medalja.

Tretja medalja v zgodovini za slovensko skakalno ekipo

Slovenska četverica je v Pekingu osvojila tretjo olimpijsko medaljo na ekipnih tekmah v zgodovini slovenskih skokov. Pred 20 leti so bili Damjan Fras, Primož Peterka, Robert Kranjec in Peter Žonta v Salt Lake Cityu bronasti, medtem ko so bili leta 1988 v Calgaryju (pod jugoslovansko zastavo) srebrni Primož Ulaga, Matjaž Zupan, Matjaž Debelak in Miran Tepeš.

Nalaganje
Nazaj na vrh