Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski romarji na 65. romanju malteškega reda v Lurd

Za vas piše:
Roman Vučajnk
Objava: 12. 05. 2023 / 10:29
Oznake: Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2023 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski romarji na 65. romanju malteškega reda v Lurd
Slovenski romarji so z malteškim redom romali v Lurd. FOTO: Malteški red Slovenija

Slovenski romarji na 65. romanju malteškega reda v Lurd

Med 5. in 9. majem je z lurške trdnjave znova plapolala zastava Suverenega malteškega reda. 6.000 članov in prostovoljcev Reda so v Lurd na tradicionalno vsakoletno romanje v svetišče Naše Gospe Lurške pripeljali 1.077 bolnih, pri tem jih je vodil novozapriseženi veliki mojster fra' John Dunlap.

Gospodje bolni (domini infirmati), kot bolnike imenujejo malteški vitezi, so s spremljevalci iz malteškega reda prišli iz 41 držav, najštevilčnejša skupina je bila francoska s 1.300 udeleženci, italijanska jih je štela 1.200 in iz ZDA je prispelo tisoč udeležencev. Med udeleženci smo našteli več kot 200 otrok, skoraj toliko duhovnikov in več kot 360 zdravnikov in medicinskih sester. Slovenska skupina 25 romarjev pod vodstvom predsednika slovenske asociacije dr. Tadeja Jakopiča se je znova pridružila romarjem Velikega priorata Lombardije in Benečije. P. Vladimir Rufin, župnijski upravitelj bolniške župnije pa se je izkazal kot duhovni spremljevalec.

Romarji pred Najsvetejšim. FOTO: Malteški red Slovenija

Namen članov in prostovoljcev malteškega reda je omogočiti bolnim in ubogim, da obiščejo votlino Massabielle in druge kraje Marijinega svetišča, pri čemer jih spremljajo kot strežniki in pomočniki. Pandemija Covid-19 je sicer vsilila preklic romanja v 2022 in 2021, vendar se število udeležencev bliža tistemu pred pandemijo.

Romar Andrej s poveljnikom Malteške pomoči Slovenija. FOTO: Malteški red Slovenija


Romanju se pridružuje tudi vodstvo malteškega reda

Večdnevni program romanja vključuje tudi najvišje vodstvo malteškega reda, ki svoje naloge opravljajo z mislijo na doživeto romarsko izkušnjo udeležencev. Tik pred prihodom v Lurd je fra' John Dunlap prisegel kot 81. veliki mojster in knez Suverenega malteškega reda, na romanju pa so se mu pridružili člani Suverenega sveta, prelat malteškega reda msgr. Jean Laffitte in posebni odposlanec sv. očeta za malteški red kardinal Tomasi.

Veleposlanik Suverenega malteškega reda v Republiki Sloveniji knez von Windisch-Graetz (levo) in predsednik slovenske asociacije malteškega reda dr. Tadej Jakopič. FOTO: Malteški red Slovenija

Kdo so malteški vitezi?

Malteški red (s polnim imenom Suvereni vojaški hospitalerski red sv. Janeza iz Jeruzalema, z Rodosa in Malte) obstaja več kot 900 let in je tudi verski red Rimskokatoliške cerkve ter subjekt mednarodnega prava z diplomatskimi stiki z več kot 110 državami. Deluje v karizmi zaščite vere in služenja ubogim ter skupaj šteje 13.500 članov in okoli 100.000 prostovoljcev po vsem svetu. 

Oglejte si še več fotografij z romanja bolnikov z malteškimi vitezi v Lurd. 


Kupi v trgovini

Razprodano
Križev pot bolnika - pot upanja
Molitveniki
6,31€
Nalaganje
Nazaj na vrh