Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski škofje pri predsedniku republike

Objava: 17. 02. 2011 / 08:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenski škofje pri predsedniku republike

Člani Slovenske škofovske konference so se včeraj, torej tri dni pred 18. obletnico ustanovitve samostojne škofovske konference v samostojni slovenski državi, srečali s predsednikom republike dr. Danilom Türkom.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je včeraj v Gradu Brdo sprejel člane Slovenske škofovske konference. Tokratni, že četrti pogovor predsednika s slovenskimi škofi so sogovorniki, kot so v sporočilu za javnost zapisali v kabinetu predsednika države, izkoristili za celovit pogled na stanje v družbi in prioritete, za katere se moramo zavzemati vsi.

Predsednik dr. Danilo Türk je, kot beremo v sporočilu za javnost, povzel glavne misli svojega predavanja na Teološki fakulteti 7. decembra 2010 in posebej poudaril, da je načelo ločenosti cerkve in države treba razumeti v smislu medsebojnega spoštovanja in sodelovanja. Predsednik je pri spoštovanju posebej izpostavil pomen spoštovanja države, ki je temelj vsakega sodelovanja. Ob tem je dodal, da mora država po svoji strani, s svojo dejavnostjo zagotavljati pravičnost in socialnost. Država je nevtralna, kar zadeva nazorske usmeritve ljudi, ni pa vrednostno nevtralna, saj si mora že po svoji ustavni ureditvi prizadevati za pravičnost in socialnost, je pojasnil predsednik.

Predsednik republike je med skupnimi prioritetami opredelil spoštovanje človekovih pravic tu in zdaj ter posebej opozoril na akutni problem "nevidnih delavcev". Poudaril je tudi nujno okrepitev spoštovanja države in njenih institucij, spodbujanje pravičnosti in socialnosti, sodelovanje pri reševanju akutnih humanitarnih in socialnih problemov ter krepitev optimističnega pogleda na družbo in njeno prihodnost.

Predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres se je, kot so zapisali v predsednikovem kabinetu, strinjal s tezo, da ločitev cerkve od države ne pomeni izločitve in da je država izraz našega prizadevanja za skupno dobro, ki je tudi v jedru krščanskega pogleda na družbo.

Na pogovoru je beseda tekla tudi o Zakonu o prostovoljstvu, sodelovanju s sosednjimi državami ter položaju Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Foto: STA/UP RS

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh