Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovensko slavje v Rimu: Primož Roglič potrdil zmago na Giru

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 05. 2023 / 18:35
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2023 / 19:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovensko slavje v Rimu: Primož Roglič potrdil zmago na Giru
Roglič v roza majici je v znak zmage zasluženo dvignil roki visoko v zrak. FOTO: Twitter Jumbo Visma

Slovensko slavje v Rimu: Primož Roglič potrdil zmago na Giru

Potem ko je Primož Roglič s sobotno veličastno in nepozabno zmago v vožnji na čas, ko je na gorskem kronometru na Svete Višarje za 40 sekund prehitel do tedaj vodilnega na Giru, Britanca Gerainta Thomasa, je v nedeljski zadnji etapi po italijanski prestolnici, dolgi 126 kilometrov, potrdil skupno zmago in na hrbtu obdržal rožnato majico.

Slovenski kolesarski as, ki je postal prvi Slovenec s skupno zmago na Giru, si je po sobotni tekmi, med katero je njegovim navijačem zastal dih, ko se mu je le dva kilometra pred ciljem snela veriga, nabral 14 sekund prednosti, ki je ostala nespremenjena tudi po zadnji etapi. V Rogličevi ekipi Jumbo Visma so na družbenih omrežjih po zmagoslavju zapisali, da so brez besed in ponosni.

Ob Rogliču sta na zmagovalnem odru stala še 37-letni Britanec Geraint Thomas (Ineos) in Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates).

Rogličeva četrta zmaga na tritedenskih dirkah

33-letni Kisovčan je tako trem naslovom najboljšega na dirki po Španiji (2019, 2020, 2021) dodal še prvega na italijanskem Giru. To je njegova četrta skupna zmaga na tritedenskih preizkušnjah. Za Eurosport je takoj po koncu tritedenske preizkušnje povedal: »Uživam v trenutku, prav tako skušam vsrkati vse te občutke, kar se je zgodilo včeraj. Vedno je lepo, ko zmagaš, sploh na krilih te energije, ki jo imam v sebi, v tem čudovitem mestu. Vsaka zmaga je posebna in hvaležen sem za vsako od njih. Ta bo zagotovo ostala v mojem spominu do konca življenja.«

Kdo je bil skrivnostni mož, ki je pomagal Primožu?

Še vedno pa odmeva sobotni vzpon na Svete Višarje, ko se je Primožu na kolesu snela veriga in je slovenskemu junaku na pomoč priskočil neznan moški. Kmalu se je izkazalo, da s Primožem nista neznanca. To je bil Mitja Mežnar, s katerim sta bila del skakalne mladinske reprezentance. »S kolegom Matjažem Šparavcem sva se s kolesi odpravljala v Trbiž in nato peš na Svete Višarje. Sklenila sva, da bova Primoža spodbujala tam, kjer naj ne bi bilo za gledalce. Skrenila sva malo s poti in odšla v strm gozd. Očitno sva se pojavila tam, kjer je bilo najbolj potrebno. Bila sva presrečna, tako kot vsa Slovenija, da se je vse skupaj tako izšlo,« je za Val 202 dejal Mežnar.

Roglič: »Vsak zakaj ima svoj zato«

Mežnar in Roglič sta leta 2007 skupaj z Jurijem Tepešem in Robertom Hrgoto osvojila ekipni naslov svetovnih mladinskih prvakov v smučarskih skokih. Kot je povedal Roglič, se z Mežnarjem, ki mu je pomagal pri sneti verigi, za zdaj še ni slišal: »Zagotovo pa ga bom poklical in se mu zahvalil. Nihče ni vedel, da se bo to zgodilo prav tam. Vsak zakaj ima svoj zato, na koncu se je vse dobro končalo.«

Nedeljska zmaga za Cavendisha

Zadnji dan Gira je v sprinterskem zaključku pripadel Britancu Marku Cavendishu, ker je bila 162. zmaga v karieri za kolesarja z otoka Man, ki se bo po koncu leta upokojil.




Nalaganje
Nazaj na vrh