Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred množico slovenskih »romarjev« Svete Višarje okronale Rogliča! [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 05. 2023 / 18:47
Oznake: Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2023 / 18:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred množico slovenskih »romarjev« Svete Višarje okronale Rogliča! [VIDEO]
Primož Roglič je etapno (in skupno) zmago proslavil ob vihranju slovenskih zastav na Svetih Višarjah. FOTO: Simon Purger

Pred množico slovenskih »romarjev« Svete Višarje okronale Rogliča! [VIDEO]

Po treh skupnih zmagah na španski Vuelti je očitno napočil trenutek, da slovenski kolesarski as Primož Roglič vzame končno trofejo tudi na drugi od treh največjih večtedenskih dirk, italijanskem Giru.

Na današnji odločilni predzadnji etapi, 18,6 kilometra dolgim gorskim kronometrom na Svete Višarje, je namreč pred ogromno množico evforičnih slovenskih navijačev postavil najboljši čas, pustil do danes vodilnega Britanca Gerainta Thomasa za kar 40 sekund zadaj in ima pred jutrišnjim ravninskim zadnjim dejanjem letošnje »italijanske pentlje« udobnih 14 sekund naskoka.

(Pre)sneta veriga

Vendar pa je bila današnja zmaga na peklenskem gorskem kronometru za slovenskega šampiona v majici Jumbo-Visme vse prej kot samoumevna, prej bi lahko zapisali čudežna, saj se je do nje dokopal kljub težavam s sneto verigo 2 kilometra pred ciljem. Zdelo se je, da je njegovih sanj konec, a je z mirnim nadaljevanjem, kot da se ni nič zgodilo, spisal zgodovino!

Predzadnja etapa z vzponom na Svete Višarje je bil odločilna za skupno zmagoslavje na letošnjem Giru. FOTO: Simon Purger

Navijači vlili dodatno moč

»Neverjetno! Ne govorim toliko o zmagi, bolj o tem, kar smo doživeli tu, o ljudeh, ki so prišli navijat … Imel sem veliko moči v nogah, toda tudi pomoč navijačev, ki so mi vlili dodatno moč,« je v prvi izjavi za Eurosport v cilju navdušeno razlagal 33-letni Kisovčan, ki je pred današnjo brutalno etapo za skupno vodilnim Geraintom Thomasom zaostajal za 26 sekund.

Prvi slovenski zmagovalec Gira

Primož Roglič se je tako dokopal do četrte etapne zmage na Giru, vse je vpisal v vožnjah na čas, jutri postati prvi Slovenec z zmago v skupnem seštevku dirke po Italiji pa mu lahko prepreči le padec in poškodba. Tako bodo Slovenci z ogromnimi črkami zapisani v kolesarsko zgodovino kot zmagovalci vseh treh največjih večtedenskih dirk, Tadej Pogačar je bil namreč dvakrat najhitrejši tudi na Touru.

Nalaganje
Nazaj na vrh