Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesna maša v Papeškem zavodu Sloveniku [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 11. 06. 2023 / 21:31
Oznake: Cerkev, Dogodek, Maša, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2023 / 22:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesna maša v Papeškem zavodu Sloveniku [FOTO]
Kardinal Lazarus You Heung-Sik, prefekt Dikasterija za kler, pred podobo brezjanske Marije v kapeli Slovenika. FOTO: Jože Potrpin

Slovesna maša v Papeškem zavodu Sloveniku [FOTO]

V soboto, 10. junija, je bila dan po mednarodnem simpoziju z naslovom Rimski večer slovenske teologije v knjižnici Papeškega inštituta Santa Maria dell’Anima v Rimu tudi slovesna maša v Papeškem zavodu Slovenik v počastitev 50. obletnice njegovega naziva »papeški«.

Ob kardinalu dr. Francu Rodetu, škofu dr. Francu Šuštarju, delegatu za Slovenik v imenu SŠK, rektorju Slovenika Francu Maršiču in štirinajstih duhovnikih – med njimi so bili trije gojenci Slovenika – jo je daroval kardinal Lazarus You Heung-Sik, prefekt Dikasterija za kler.

S slovesno mašo v Papeškem zavodu Slovenik so počastili 50. obletnico njegovega naziva »papeški«. FOTO: Jože Potrpin

Kardinal Lazarus je tudi nagovoril zbrane ob koncu slavja, pridigal je kardinal Rode. Moška vokalna skupina Tromostovje je pod vodstvom Mihe Zupanca Kovača pela mašo Vinka Vodopivca na čast Jezusovemu srcu. Maše sta se udeležila tudi veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu in v Italiji, Jakob Štunf in Matjaž Longar. Po njej je gostitelj rektor Maršič ugledne goste zadržal še na slavnostnem kosilu, ki sta ga pripravili zavodski redovnici z Madagaskarja, še posebej slovesen in veder ton pa so mu dali govorniki in mladi pevci.

Maše sta se udeležila tudi veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu in v Italiji, Jakob Štunf in Matjaž Longar. FOTO: Jože Potrpin

Zavod Slovenik ne sprejema le slovenskih študentov

Kardinal Rode je v svojem nagovoru pri maši najprej orisal zgodovino zavoda Slovenik od začetka do danes in s posebnimi poudarki: na obisku sv. papeža Janeza Pavla II. leta 1990. Tu se je v teh letih osebno in duhovno kot duhovnikov kalilo osemdeset študentov, toda ne samo iz Slovenije: od začetka so v zavodu dobrodošli tudi študentje iz Azije in Afrike. Ena glavnih dejavnosti zavoda so bili letni simpoziji na temo slovenske verske zgodovine. Vsako leto v mesecu februarju so bili organizirani tudi zelo pomembni podiplomski tritedenski tečaji za duhovnike.

Nagovor kardinala Rodeta. FOTO: Jože Potrpin

Zatem ob prebranem berilu in evangeliju pa je kardinal poudaril še posebej dvoje: Marijino navzočnost med apostoli in Jezusove besede na križu. »V zboru pred prihodom Sv. Duha so bile tudi žene, Jezusova mati Marija. In Jezusova mati je bila z njimi, pove evangelist Luka. V teh besedah je sporočilo za vse nas. Navzočnost Marije v življenju Cerkve, rojevajoče se Cerkve, v življenju apostolov, duhovnikov je stvar, ki je ne smemo pozabiti. Ta naša kapela je posvečena Devici Mariji na Brezjah – Mariji Pomagaj. Pod tem pogledom so se oblikovale tudi generacije slovenskih duhovnikov, ki so bili nato poslani na delo med svoje ljudstvo.

Za nas bo navzočnost Jezusove matere v našem življenju vedno tolažba, vir poguma za našo sveto službo in bo tudi vir veselja.

Potem je prizor, ki smo se ga spomnili v evangeliju, Jezusove besede: Glej, tvoj sin. Glej, tvoja mati, ljubljenemu učencu. Vsi smo ljubljeni učenci, vsak posebej. Ljubljenemu učencu je dejal: Glej, tvoja Mati. Mogli bi prositi Gospoda, da ponotranjimo te besede, te besede umirajočega Gospoda in narediti za naše. Za nas bo ta navzočnost Jezusove matere v našem življenju vedno tolažba, vir poguma za našo sveto službo in bo tudi vir veselja, veselja – beseda, ki je najbolj krščanska.«

Nalaganje
Nazaj na vrh