Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu se je odvil bogat in pester Rimski večer slovenske teologije [FOTO]

Objava: 10. 06. 2023 / 11:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2023 / 07:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Rimu se je odvil bogat in pester Rimski večer slovenske teologije [FOTO]
Rimskega večera slovenske teologije se je udeležilo okoli sedemdeset slušateljev, od tega nekaj Slovencev, predvsem pa tudi lepo število tujcev. Med predavatelji je bil tudi dr. Gabriel Kavčič. FOTO: Jože Potrpin

V Rimu se je odvil bogat in pester Rimski večer slovenske teologije [FOTO]

Veleposlaništvo RS pri Svetem sedežu, Papeški slovenski zavod v Rimu (Slovenska bogoslovna akademija), Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani in Papeška teološka akademija so v petek, 9. junija, v knjižnici Papeškega inštituta Santa Maria dell’Anima blizu Piazze Navone v Rimu organizirali Rimski večer slovenske teologije.

Kot je pojasnil br. Jan Dominik Bogataj, se je pobuda za ta večer rodila že pred nekaj leti, zaradi koronaepidemije pa je bilo treba njegovo udejanjenje nekoliko preložiti. Ob koncu mandata sedanjega veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu, Njegove ekscelence Jakoba Štunfa, so pobudo vendarle izpeljali.

Njegova ekscelenca Jakob Štunf, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu. FOTO: Jože Potrpin

Znotraj slovenske kulture in zgodovine svet, sebe in Boga dojemamo na točno določen lasten način.

Daleč stran od vsakršnega nacionalizma psalmistove besede »Tako ni storil nobenemu narodu« (Ps 147,20) je navdihovalo premislek o svojevrstnih vplivih, ki so povzročili, da tudi znotraj slovenske kulture in zgodovine svet, sebe in Boga dojemamo na točno določen lasten način.

Hkrati so obeležili 30. obletnico obstoja SŠK in 50. obletnico podelitve naziva »Papeški« zavodu Slovenik, ter s tem na nek način obudili častitljivo tradicijo t. i. rimskih simpozijev, le da sedaj z novo mednarodno dimenzijo: v srcu Večnega mesta v dialogu z nekaj najboljšimi eksponenti slovenske teološke misli iz diplomatskih in svetnih vrst, akademskih in cerkvenih sredin, v katerih delujemo Slovenci v Rimu.

S sinočnjim večerom je bila na nek način obujena častitljiva tradicija t. i. rimskih simpozijev. FOTO: br. Jan Dominik Bogataj (osebni arhiv)

Rim kot prostor dialoga med različnimi narodi in kulturami

Rimski simpoziji so več kot trideset let v Rimu zbirali slovenske profesorje in profesorice, predavatelje in predavateljice, ki so vsako leto obravnavali določeno temo, navadno določeno osebnost iz slovenske cerkvene zgodovine, na podlagi tega pa so vsako leto pripravili tudi obsežen zbornik.

Prireditelji so na sinočnjem večeru želeli predstaviti nekaj najlepših, najpomembnejših in najzanimivejših »cvetov« slovenske teološke misli, ki se razvija v sodobnosti.

Ker pa nas razmere vedno bolj silijo v mednarodno razmišljanje in odpiranje k mednarodnim globalnim kontekstom, Rim s svojo univerzalnostjo oz. katoliškostjo predstavlja edinstven kraj, kjer je tovrstna predstavitev oz. dialog z različnimi narodi dejansko možna. Zato je bil sinočnji večer v prvi vrsti namenjen srečanju z različnimi narodi, različnimi kulturami, prireditelji pa so na njem želeli predstaviti nekaj najlepših, najpomembnejših in najzanimivejših »cvetov« slovenske teološke misli, ki se razvija v sodobnosti.

Dr. Anton Stres med sinočnjim predavanjem. FOTO: Jože Potrpin

S svojimi razmišljanji je tako nastopilo deset slovenskih teologov oz. teologinj, v italijanščini, angleščini in francoščini, med njimi štirje mlajšega rodu, drugih šest pa že uveljavljenih v slovenskem kulturnem humanističnem prostoru: Jan Dominik Bogataj, Benjamin Bevc, Gabriel Kavčič, Blaž Podobnik, Alenka Arko, Bogdan Kolar, Anton Stres, Miran Špelič, Irena Avsenik Nabergoj, Jože Krašovec; zadnja dva v odsotnosti prek aplikacije Zoom. Večer je moderiral Miran Sajovic. Navzočim je bila na voljo lična brošura s povzetki predavanj v slovenščini in tujih jezikih.

Ob teoloških predavanjih tudi kulturni program

Svečani zbor so pozdravili mons. Antonio Stagliano, predsednik Papeške teološke akademije, Jakob Štunf, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu, ljubljanski pomožni škof mons. Franc Šuštar, Franc Maršič, rektor Papeškega zavoda Slovenik in Janez Vodičar, dekan Teološke fakultete Univerze v Ljubljani.

Nastop moške vokalne skupine Tromostovje. FOTO: Jože Potrpin

S petjem je sodelovala Moška vokalna skupina Tromostovje, odprta pa je bila tudi priložnostna likovna razstava slovenskega slikarja Jožeta Bartolja, posvečena 300. obletnici Škofjeloškega pasijona.

Priložnostna likovna razstava slovenskega slikarja Jožeta Bartolja je posvečena 300. obletnici Škofjeloškega pasijona. FOTO: Jože Potrpin

Rimskega večera slovenske teologije se je udeležilo okoli sedemdeset slušateljev, od tega nekaj Slovencev, predvsem pa tudi lepo število tujcev.

Odziv na sinočnjo prireditev je bo besedah enega izmed predavateljev, br. Jana Dominika Bogataja, vse nastopajoče izjemno presenetil: Rimskega večera slovenske teologije se je udeležilo okoli sedemdeset slušateljev, od tega nekaj Slovencev, predvsem pa tudi lepo število tujcev. Med navzočimi je bilo nekaj veleposlanikov, recimo s Hrvaške in Češke ter iz Makedonije, nekaj uglednih vatikanistov, časnikarjev, ki se zanimajo za vprašanja Vatikana in globalne Katoliške cerkve, pa predstavnikov mednarodne cerkvene javnosti in laikov, s katerimi so povezani Slovenci, ki živijo in delujejo v Rimu.

Večer je z zaključno mislijo sklenil kardinal dr. Franc Rode. FOTO: Jože Potrpin

Večer, ki je zelo dobro uspel, je bil lepa priložnost za promocijo Slovenije in slovenske kulture. Dogodek je z zaključno mislijo sklenil kardinal dr. Franc Rode.

Danes še slovesna sveta maša v Sloveniku

50. obletnico podelitve naziva »Papeški« zavodu Slovenik v Rimu so danes obeležili še s slovesno sveto mašo v kapeli zavoda.

FOTO: br. Jan Dominik Bogataj

V spodnji fotogaleriji objavljamo nekaj utrinkov z rimskega večera in današnjega bogoslužja v Sloveniku. Avtorja fotografij sta Jože Potrpin in br. Jan Dominik Bogataj.

Nalaganje
Nazaj na vrh