Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesna maša v Vatikanu s papežem, ki pravi: Cerkev in svet potrebujeta Marijo

Za vas piše:
M. P.
Objava: 01. 01. 2024 / 14:19
Oznake: Papež, Svet, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.01.2024 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesna maša v Vatikanu s papežem, ki pravi: Cerkev in svet potrebujeta Marijo
V baziliki sv Petra je bila danes dopoldne slovesna sveta maša ob prazniku Marije Božje Matere. FOTO: Vatican News

Slovesna maša v Vatikanu s papežem, ki pravi: Cerkev in svet potrebujeta Marijo

Papež Frančišek je na slovesni praznik Marije Božje Matere v baziliki svetega Petra obhajal sveto mašo. Med pridigo je povabil, naj novo leto izročimo Božji Materi in ji posvetimo svoje življenje. Ona je tista, ki nas bo s svojo nežno ljubeznijo vodila k Jezusu.

Prav tako je poudaril, da Cerkev in svet potrebujeta Marijin zgled: Cerkev zato, da bi ponovno odkrila svoj ženski obraz, svet pa zato, da bi našel mir ter izšel iz spiral nasilja in sovraštva. Za mir na svetu se moramo obrniti k ženskam in materam, je na današnji novoletni maši v Vatikanu izjavil papež Frančišek in dodal, da imajo ženske pomembno vlogo tako v Cerkvi kot v družbi. Ob tem je poudaril, da mora vsaka družba spoštovati in ščititi ženske.

Odkriti ženski obraz Cerkve

"Cerkev potrebuje Marijo, da bi ponovno odkrila svoj ženski obraz: da bi bila bolj podobna njej, ki kot ženska, Devica in Mati predstavlja njen najpopolnejši vzor in lik (prim. Lumen gentium, 63); da bi naredila prostor ženam in da bi bila rodovitna prek pastorale, ki jo sestavljajo skrb in marljivost, potrpežljivost in materinski pogum. Pa tudi svet mora gledati na matere in žene, da bi našel mir, da bi izšel iz spiral nasilja in sovraštva, in bi ponovno imel človeške poglede ter srca, ki vidijo. Vsaka družba mora sprejeti dar žene, vsake žene: jo spoštovati, jo varovati in ceniti, vedoč, da kdor rani eno samo ženo, oskruni Boga, ki je bil rojen iz žene," je dejal papež. 

Opozoril je na številne vojne in konflikte po svetu ter okoli 7000 zbranim vernikom poudaril, da trenutni nemirni časi "potrebujejo mater, ki bi ponovno združila človeštvo." 

Mati skrbi za nas in nam je blizu

Papež je povabil: "Glejmo na Marijo, da bomo postali graditelji edinosti in storimo to z njeno materinsko ustvarjalnostjo, ki skrbi za otroke: zbira jih in tolaži, posluša njihove bolečine in jim briše solze. Takšna je mama: s kakšno nežnostjo skrbi za nas in nam je blizu. Skrbi za nas in nam je blizu."

Prav tako je izpostavil, da mora vsaka družba spoštovati in ščititi ženske ter jim omogočiti, da se uveljavijo. "Kdor prizadene vsaj eno žensko, preklinja Boga, ki ga je rodila ženska," je še dodal.

Papeževi maši je sledila molitev angelovega češčenja.

Kupi v trgovini

Zmorem
Puloverji
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh