Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesna razglasitev leta duhovništva

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 19. 06. 2009 / 07:53
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovesna razglasitev leta duhovništva

Danes slovesne svete maše tudi po slovenskih cerkvah

Danes bo sveti oče Benedikt XVI. v baziliki sv. Petra slovesno razglasil leto duhovništva, ki bo trajalo do 11. junija 2010. Ob tej priložnosti bodo tudi v slovenskih stolnih cerkvah svete maše, ki jih bodo darovali (nad)škofje.

V petek, 19. junija 2009, ob 19.00 bo v koprski stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja sveta maša, ki jo bo daroval škof msgr. Metod Pirih.

V petek, 19. junija 2009, ob 19.00 bo v mariborski stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika sveta maša, ki jo bo daroval nadškof msgr. dr. Franc Kramberger.

V petek, 19. junija 2009, ob 19.00 bo v murskosoboški stolni cerkvi sv. Nikolaja sveta maša, ki jo bo daroval škof msgr. dr. Marjan Turnšek.


Ob tej priložnosti je murskosoboški škof dr. Marjan Turnšek pripravil razmišljanje o namenu leta duhovništva:

'Papež Benedikt XVI. je v letu, ko se spominjamo 150. obletnice smrti arškega župnika sv. Janeza Marije Vianeja (1786–1859), napovedal začetek leta duhovništva, ki se bo začelo 19. junija 2009, na praznik Srca Jezusovega, in se končalo 11. junija 2010 na isti praznik.

Glavni namen leta duhovništva je pospešiti teženje duhovnikov k duhovni popolnosti, od katere je odvisna rodovitnost njihove službe, obenem pa predstavlja priložnost za hvaležnost, ko je naš Gospod na veliki četrtek postavil službeno duhovništvo in ga neločljivo povezal s sveto evharistijo, ki je vrhunec in vir življenja celotne Cerkve.

Papež želi, da bi v tem letu vsa Cerkev, še posebej mladi, znova postali občutljivi za lepoto in pomembnost duhovništva, o čemer priča tudi izbrano geslo: Kristusova zvestoba, duhovnikova zvestoba. Leto duhovništva je torej priložnost za teološko-duhovno poglobitev duhovništva in za poživitev pastoralnega poslanstva Cerkve. Oboje pa naj bi bilo rodovitno najprej za duhovnike same, ki bodo obnovili svojo identiteto, in posledično za poživljeno misijonsko gorečnost Cerkve s posebnim poudarkom na pastorali duhovnih poklicev.

Praznovanje leta duhovništva se bo na praznik Srca Jezusovega začelo z večernimi svetimi mašami škofov ordinarijev v stolnih cerkvah. Župniki so povabljeni, da začetek leta duhovništva istočasno s svojimi škofi obhajajo z večernicami, litanijami ali drugo primerno obliko pobožnosti ter se tako v molitvi pridružijo vesoljni Cerkvi. Prihodnje leto bo na praznik Srca Jezusovega svetovni dan duhovnikov. V vseh stolnicah bo slovesno somaševanje vseh duhovnikov, ki se bodo v molitvi povezali s svetim očetom.

Posebej katoliški mediji so povabljeni, da leto duhovništva javnosti predstavijo verodostojno in celovito. Pri tem naj dejavno sodelujejo tudi ustanove, ki skrbijo za vzgojo duhovnikov, razna združenja in gibanja, katoliške šole, samostani in inštituti posvečenega življenja ter družbe apostolskega življenja. Papež duhovnike spodbuja k navzočnosti, razpoznavnosti in prepoznavnosti tako po verski presoji kot po osebnih krepostih in tudi po obleki predvsem v prostorih kulture in dobrodelnosti, ki sta od vedno v srcu poslanstva Cerkve.'

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh