Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje ob 1050. obletnici farnega in občinskega zavetnika sv. Urha v Dolini pri Trstu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 10. 07. 2023 / 07:56
Oznake: Cerkev, God, Praznik, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2023 / 13:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznovanje ob 1050. obletnici farnega in občinskega zavetnika sv. Urha v Dolini pri Trstu
Slovesno praznovanje v Dolini pri Trstu s tržaškim škofom Henrikom Trevisijem. FOTO: Arhiv župnije

Praznovanje ob 1050. obletnici farnega in občinskega zavetnika sv. Urha v Dolini pri Trstu

Že več kot tisoč let v stari prafarni cerkvi v Dolini pri Trstu praznujejo praznik občinskega in župnijskega zavetnika, svetega Urha škofa Augsburškega, ki goduje 4. julija. Tudi letos ni ni bilo nič drugače. V petek, 7. julija, so namreč pripravili slovesno praznovanje, ki so ga s svojo prisotnostjo počastili tako tržaški škof Trevisi kot številni vidni predstavniki oblasti, med njimi župan Mestne občine Trst Roberto Dipiazza in odbornik deželne vlade Pierpaolo Roberti.

Bogato praznično dogajanje so začeli s procesijo iz cerkve sv. Martina nad Dolino v smeri prafarne cerkve, posvečene svetemu Urhu. Poleg tržaškega škofa Henrika Trevisija in duhovščine iz župnij tržaške škofije ter župnij ljubljanske nadškofije, so štiri cerkvene prapore iz 18. stoletja pospremili vaščani, slovenske narodne noše iz Brega, vitezi Viteškega reda Božjega groba v Jeruzalemu, italijanski templarski Vitezi ter pripadniki drugih bratovščin.

Procesija proti cerkvi sv. Urha. FOTO: Arhiv župnije

Obudili tradicijo streljanja z možnarji

Kljub molku zvonov glavnega zvonika župnijske cerkve, ki jih je tržaško tožilstvo januarja 2022 zaseglo, so prihod procesije pozdravili zvonovi bližnjega zvonika cerkve sv. Martina. »V čast svetemu Urhu so pripadniki možnarskega društva iz Kamne Gorice po skoraj stoletnem zatišju, ponovno obudili tradicijo streljanja z možnarji iz gradu Svetega Socerba nad Dolino. Prihod sprevoda v dolinsko cerkev pa je pospremil zvok dolinskih orgel, ki je oznanjal začetek pontifikalne sv. maše, ki jo je v slovenščini in italijanščini daroval tržaški škof,« so sporočili s tiskovnega urada Županije sv. Urha v Dolini pri Trstu.

Med procesijo so obudili tradicijo streljanja z možnarji iz gradu Svetega Socerba nad Dolino. FOTO: Arhiv župnije

Škof Trevisi: »Potrebujemo Gospoda«

Tržaški škof Trevisi je v homiliji poudaril, da se je treba zbrati v molitvi in iskreno odpreti srce »Potrebujemo Gospoda, Gospoda, ki nas rešuje vsega tega zla, tega bitja drug proti drugemu. Tudi družine so vedno bolj v konfliktu: očetje proti sinovom in sinovi proti očetom, moški proti ženskam in ženske proti moškim.«

FOTO: Arhiv župnije

Blagoslov baročnega tabernaklja

Peto mašo so izvajali cerkveni pevski zbor iz Mirna pri Novi Gorici, CPZ iz Doline pod vodstvom in orgelsko spremljavo prof. Mirka Butkoviča, naslovnega organista koprske stolnice. Med bogoslužjem je tržaški škof blagoslovil obnovljen baročni tabernakelj znanega beneškega umetnika iz 18. stoletja, Francesca Robbe, dejavnega med drugim tudi v Ljubljani.

FOTO: Arhiv župnije

Praznik počastili tudi krajevni veljaki

Ob škofu in duhovnikih so se jubilejnega praznovanja udeležili tudi številni predstavniki krajevnih oblasti. V imenu deželnega glavarja Massimiliana Fedrige je deželno vlado zastopal deželni odbornik Pierpaolo Roberti, Mestno občino Trst je zastopal tržaški župan Roberto Dipiazza, ministrstvo za kulturo deželni ravnatelj Luca Caburlotto, Generalni konzulat Republike Slovenije konzul Peter Golob, dolinsko občino pa odbornika Sormani in Štokovac.

Praznik je potekal v organizaciji Tržaške škofije, dolinske župnije in srednjeevropskega inštituta Josip Pangerc ter pod pokroviteljstvom Generalnega konzulata RS v Trstu, Sveta Slovenskih Organizacij in Ministrstva za obrambo Republike Slovenije.

Običaji so se ohranili zaradi predanosti celotne skupnosti

Deželni odbornik Roberti je po končanem bogoslužju dejal, da je praznik svetega Urha v Dolini starodavni dogodek, ki predstavlja pomembno identiteto naše zgodovine in kulture, ter dodal: »Ta praznik se odvija vsaj že 1050 let v prostoru, ki ima izredno zgodovinsko vrednost: dolinska prafarna cerkev je bila sedež druge najobsežnejše prafare tržaške škofije, ki še vedno hrani neprecenljivo bogat zgodovinski arhiv. Gre za dediščino, ki je sestavljena iz šeg in običajev, iz zgodovinskih, umetniških in kulturnih pričevanj, ki so se sčasoma ohranili skozi stoletja, zahvaljujoč se hvalevredni predanosti celotne skupnosti«.

Večerni koncert Orkestra slovenske vojske pod mogočnim zvonikom. FOTO: Arhiv župnije

Koncert na prostem v znamenju Avsenikov, Slaka, Miheliča …

Na svoj račun so prišli tudi ljubitelji slovenske narodne glasbe, saj je na cerkvenem obzidju, pod mogočnim zvonikom, odvil celovečerni koncert Orkestra slovenske vojske pod vodstvom Aljoše Deferija. Orkester, ki velja za enega izmed najboljših v Sloveniji, je izvedel celovečerni program najlepših melodij iz slovenske narodnozabavne zakladnice, od ansambla bratov Avsenik, ansambla Lojzeta Slaka, Alpskega kvinteta, Franca Miheliča in drugih.

Nalaganje
Nazaj na vrh