Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesno prižgali luči na božičnem drevesu v Vatikanu [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 12. 2021 / 10:20
Oznake: Božič, Papež, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2021 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesno prižgali luči na božičnem drevesu v Vatikanu [VIDEO]
Božična jelka je iz dolomitskih gozdov Trentina, jaslice pa so naredili umetniki iz Peruja. FOTO: PromPeru

Slovesno prižgali luči na božičnem drevesu v Vatikanu [VIDEO]

Sinoči so v Vatikanu prižgali lučke na božičnem drevesu, ki krasi osrednji Trg sv. Petra. 28 metrov visoko rdečo jelko so pripeljali iz dolomitskih gozdov Andala v Trentinu na meji med Italijo in Avstrijo.

Tradicionalno slovesnost, tudi z odprtjem postavljenih jaslic, je včeraj proti večeru vodil predsednik vatikanskega governatorata, nadškof Fernando Vergez Alzaga, že pred tem je delegaciji iz regij, ki sta poskrbeli za letošnjo jelko in jaslice, sprejel in nagovoril tudi papež Frančišek.

Jelka, stara 113 let

Božično drevo, ki so ga izbrali v Vatikanu, je bilo gojeno v okviru trajnostnega projekta in staro 113 let, trentinska skupnost pa ga je ozaljšala s 600 ročno izdelanimi lesenimi okraski. Da ustreza tudi okoljskim standardom, je osvetljeno z nizkoenergijskimi sijalkami.


Na ogled do 9. januarja

Na ogled bo do nedelje, 9. januarja prihodnje leto, do praznika Jezusovega krsta. Spomnimo: lani je decembra v vsej svoji lepoti na Trgu sv. Petra v Vatikanu žarelo slovensko božično drevo iz kočevskih gozdov, okrašeno z ročno izdelanimi slovenskimi etnografskimi okraski.

Jaslice perujskih umetnikov

Do 9. januarja bodo obiskovalci lahko občudovali tudi jaslice, ki so jih tokrat ustvarili perujski umetniki iz skupnosti Chopcca. So v naravni velikosti in sestavljene iz več kot 30 kosov, izdelane iz steklenih vlaken, lesa, keramike, figure pa so oblečene v tradicionalna oblačila prebivalcev Chopcca.

Papež Frančišek ob sprejemu delegacije iz Peruja. FOTO: Vatican Media

200. obletnica neodvisnosti Peruja

Jaslice, ki jih je sicer postavila skupina mladih iz kraja Gallio v Škofiji Padova, bodo simbolno obeležile 200. obletnico neodvisnosti Peruja. Nastale so v sodelovanju med Perujsko škofovsko konferenco, Škofijo Huancavelica, ministrstvi, lokalno oblastjo in perujskim veleposlaništvom pri Svetem sedežu.

Nalaganje
Nazaj na vrh