Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesnost ob dnevu slovensko-izraelskega prijateljstva

Za vas piše:
T. M.
Objava: 19. 07. 2021 / 14:28
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2021 / 14:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesnost ob dnevu slovensko-izraelskega prijateljstva
Zbrane bo na dogodku nagovoril predsednik Borut Pahor. FOTO: Tatjana Splichal.

Slovesnost ob dnevu slovensko-izraelskega prijateljstva

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v ponedeljek, 19. julija 2021, ob 16.30 na letališču Prilozje pri Metliki obeležil dan slovensko-izraelskega prijateljstva.

Dogodek bo potekal v spomin na skupni boj obeh držav proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. Zbrane bosta poleg predsednika nagovorila tudi Eyal Sela, izraelski veleposlanik, in Martina Legan Janžekovič, podžupanja občine Metlika.

Obletnica rojstva Hane Seneš

Dan slovensko-izraelskega prijateljstva obeležujemo prvič, prav na 100. obletnico rojstva Hane Seneš, izraelske narodne herojinje in pesnice. 

Na pobudo izraelskih obrambnih sil ter v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in Slovensko vojsko bo pred slovesnostjo v Metliki na letališču Cerklje ob Krki izveden komemorativni padalski skok »Nebeška strela«, ki ga bo izvedlo kar sto izraelskih padalcev, pridružili pa sem jim bodo še slovenski, hrvaški, madžarski padalci ter vojaški padalci iz Velike Britanije.

Mednarodni dnevi prijateljstva 

V Sloveniji sicer obeležujemo tudi dan slovensko-ameriškega prijateljstva in dan slovensko-britanskega prijateljstva. Najdaljšo tradicijo pa ima zagotovo vsakoletno srečanje pri Ruski kapelici pod Vršičem, ki ga označujemo kot dan slovensko-ruskega prijateljstva. Z obeleževanjem teh dni se krepi sodelovanje med državami in nas opominja na dolgoletne vezi, prijateljstvo in zavezništvo v najtežjih časih.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh