Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesnost ob godu bl. Grozdeta

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 01. 06. 2020 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovesnost ob godu bl. Grozdeta

Pri slovesnosti je bila tudi podelitev odličja sv. Jožefa, ki ga je letos prejela družina Koprivc.

27. maja smo praznovali god mučenca bl. Alojzija Grozdeta. Na ta dan je na Zaplazu mašo daroval Robert Hladnik, župnik na Mirni.

Osrednje praznovanje Grozdetovega godu je bilo na binkoštno nedeljo, 31. maja, v romarskem središču novomeške škofije na Zaplazu, kjer so shranjene njegove relikvije. Letos obhajamo tudi 10. obletnico, odkar je bil Alojzij Grozde (13. junija 2010) na evharističnem kongresu v Celju razglašen za blaženega.

Pri tej slovesnosti je bila tudi podelitev odličja sv. Jožefa, ki ga je letos prejela družina Koprivc.

Spodbuda k poglobitvi vere

V pridigi pri maši, 27. maja, je Robert Hladnik spodbudil k bolj zavzetemu razmišljanju in poglabljanju vere, takšnemu, kot so ga imeli ljudje v Grozdetovem času. Pri tem je navedel, da imamo veliko dobrih knjig, verskih revij in spletnih strani na internetu, kjer lahko dobimo zadovoljive odgovore na verska vprašanja.

»Vzeti si moramo le čas. In bl. Alojzij nam je lahko v tem vodnik – veliko časa si je vzel za osebno povezanost z Bogom v molitvi in v prebiranju SP in drugih verskih knjig. Tako je lahko tudi drugim krotko in jasno spregovoril o veri in vselej dajal dober odgovor tistim, ki so ga morda obrekovali in na koncu preganjali,« je dejal župnik. »Tako je podprt z molitvijo, dobrimi deli, trdno vero, gorečnostjo za Cerkev, za domovino bil postavljen tudi pred trpljenje in smrt.«

Dodal je, da ga vse hudo, kar so mu ljudje prizadejali, ni moglo zlomiti, da bi vero zatajil. Trpel je kot kristjan, če pa kdo trpi kot kristjan, naj ga ne bo sram, ampak naj v tem imenu poveličuje Boga, navaja Petrovo pismo.

»Naj nas Sveti Duh razsvetljuje in uči, kaj je za nas dobro in prav«

Župnik Robert Hladnik je v luči binkoštne devetdnevnice prosil, »naj nas Sveti Duh razsvetljuje in uči, kaj je za nas dobro in prav. Odprimo svoje srce delovanju Svetega Duha. Ob Njem poživljajmo svojo vero, da bomo verodostojni nositelji vere in njegove dobre priče.«

Spomnil je tudi na Marijo, ki jo še posebej častimo v maju, čast pa ji je izkazoval tudi bl. mučenec Alojzij Grozde, in dejal, naj jo vzamemo »za svojo vodnico in priprošnjico, da bodo naše poti vedno prav usmerjene in nam bodo dajale trdnosti vere, upanja in ljubezni«.

Ob koncu pridige se je znova obrnil na bl. Grozdeta in pridigo sklenil s prošnjo: »Naj nam on in vsi drugi še ne priznani mučenci izprosijo prepričanih in trdnih kristjanov, ki bodo dejavni člani v naših cerkvenih in tudi državnih ustanovah. Vsi pa se na priprošnjo mučencev zavzemimo, da bomo Kristusov evangelij živeli in učili z vsakdanjim življenju po njem.«

Odličje svetega Jožefa je prejela družina Koprivc

Pri osrednji slovesnosti, v nedeljo, 31 maja, je novomeški škof Andrej Glavan podelil odličje sv. Jožefa družini Koprivc, najštevilnejši družina v novomeški škofiji in vsestransko dejavni v domači župniji Mirna.


Foto: Jože Potrpin

Družina Koprivc prihaja iz Stare Gore iz župnije Mirna. Živijo na manjši kmetiji. Lani so se razveselili najmlajšega člana, najstarejša otroka pa sta že zaposlena. V družini vlada vzdušje vere in ljubezni. Stremijo k medsebojni pomoči in se med seboj spodbujajo. Starejši otroci radi sodelujejo pri najrazličnejših opravilih in pomagajo staršem pri vzgoji mlajših. Večkrat se ob pogovarjanju in zvoku različnih glasbil povezujejo in veselijo tako na polju kot tudi v objemu domačega ognjišča. Družina Koprivc dejavno sodeluje v župnijskem življenju, predvsem pa lepšajo bogoslužje s svojimi glasovi. Oče Martin in kar šest hčera pojejo pri zboru Kulturnega društva Matija Tomca Mirna, ki je hkrati tudi župnijski cerkveni zbor.

Več o osrednjem praznovanju Grozdetovega godu si boste lahko prebrali v novi številki Družine.

V priponki pa si lahko preberete celotno pridigo župnika Roberta Hladnika.


Nagovor – god bl. Alojzija Grozdeta – Zaplaz, 27. 5. 2020.docxNagovor – god bl. Alojzija Grozdeta – Zaplaz, 27. 5. 2020.docx

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh