Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovo od karmeličanke s. Agneze

Objava: 25. 07. 2018 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2018 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovo od karmeličanke s. Agneze

Slovo od karmeličanke s. Agneze

Leta 1992 je ustanovila samostan karmeličank v Mirni peči.

20. julija, na dan, ko v karmeličanskem redu obhajajo praznik sv. Elija, je v 92. letu življenja ter v 71. letu redovnih zaobljub Bog poklical k sebi s. Marijo Agnezo Prečistega Marijinega srca, ustanoviteljico karmeličanskega samostana v Mirni Peči, imenovanega Karmel Marije, Kraljice angelov. Pogrebno mašo je v nedeljo, 22. julija, v spremstvu številnih duhovnikov, ter redovnic daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan.


Foto: Jože Potrpin

S. Agneza, ki je leta 2009 postala prva prejemnica Jožefovega priznanja v novo ustanovljeni novomeški škofiji, se je rodila kot prvorojenka v številni kmečki in verni Sajetovi družini 11 otrok, mami Ivani in očetu Francu v Jablanu pri Mirni Peči. Bila je zelo bistra in pridna v šoli in doma, zato bi lahko postala karkoli, a izbrala je redovniški poklic. Gotovo ni nepomembno, da ji je mama kot dekletcu pri delu na njivi vedno rada pripovedovala o življenju male Terezije in jo očitno navdušila za redovništvo, pa tudi njena sestra Milka je pozneje izbrala redovniški poklic.

Bila je zadnja sestra, ki je leta 1946 vstopila v Karmel na Selu pri Ljubljani, preden so ga leta 1948 razpustili in glavna pobudnica, da so se karmeličanke iz Avstrije leta 1967 vrnile v Slovenijo. Iz Mengša se je skupnost leta 1967 selila v Soro pri Medvodah, od tam pa je leta 1992 prišla v rojstno župnijo Mirna Peč, kjer je po njeni zaslugi zaživel karmel Marije, Kraljice angelov.

S. Agneza nam ostaja zgled poštenosti, skromnosti, delavnosti, trdnosti, odločnosti in vernosti. Hvaležni smo za vse molitve in vse dobro, s katerim nas je obdarovala. Zdaj počiva v miru, v svoji rodni zemlji, predana Bogu, ki mu je darovala svoje življenje.

(daljši IN MEMORIAM s. Agnezi v prihodnji številki Družine)


Pogreb na samostanskem pokopališču je opravil novomeški škof Andrej Glavan



Besedilo in fotografije s pogreba Lidija Markelj

več o življenju v karmelu v Mirni peči:

https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/dolenjska-oaza-molitve

in https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/karmela-ni-mogoce-razloziti-z-razumom


Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh