Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Služenje skupnosti izgrajuje osebnost

Klemen Čeligoj
Za vas piše:
Klemen Čeligoj
Objava: 17. 07. 2021 / 00:30
Oznake: Iz življenja, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2021 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Služenje skupnosti izgrajuje osebnost
Ideja Summerjoba je, da pogledaš okrog sebe in vidiš, kdo kaj potrebuje, in mu pomagaš. FOTO: Vid Ponikvar, Sportida.

Služenje skupnosti izgrajuje osebnost

Nejc Povirk, voditelj prostovoljskega delovnega tabora za mlade Summerjob o taboru in mladih.

Pri Summerjobu mladi pomagajo s fizičnim delom. Je tako zaradi potreb ljudi, ki jim pomagate, ali je to v prvi vrsti potreba, ki jo zaznavate pri mladih prostovoljcih?

Izhajamo iz potreb ljudi; gremo tja, kjer nas ljudje potrebujejo. Ne iščemo del zaradi del samih, pač pa zaradi ljudi, želimo narediti neko spremembo. Dobro »delovišče« je tisto, kjer lahko naredimo opazno razliko: da se očitno izboljšajo pogoji za življenje, ne pa npr. barvanje občinskih klopc. Tu pa pridemo tudi do potreb prostovoljcev. 

Mlade konkretna pomoč in možnost, da nekomu resnično pomagajo, zelo pritegne. Potrebe obojih gredo tako z roko v roki, a kot rečeno: izhajamo iz potreb ljudi, ki jim pomagamo. 

Velikokrat ljudem veliko več pomeni, da smo tam, z njimi, to je zanje vredno več kot prebeljena stena. Poslušamo njihovo stisko, kar je vredno več kot beljenje, čeprav ga stena nujno potrebuje.

Nejc Povirk, voditelj prostovoljskega delovnega tabora. FOTO: Osebni arhiv.

Na splošno je delo vrednota zaradi tega, kar prinese, npr. neko plačilo. Pri Summerjobu pa mlade privlači prav to, da ni plačila. Več jim pomeni neizmerna hvaležnost ljudi in skupnost mladih, ki prav tako želijo pomagati zastonj.

Kdo po opravljenem delu občuti večje zadovoljstvo, prostovoljci, ali ljudje, ki ste jim prostovoljci pomagali?

Tradicija Summerjoba je, da zadnji dan, ki je dela prost dan, povabimo vse, ki so kakorkoli sodelovali na katerikoli lokaciji, torej tako prostovoljce, ljudi, ki so jim pomagali, pa tudi tiste, ki so morda samo posredovali kakšen kontakt ali nam pomagali dobiti prenočišča ... 

Tam ljudje, ki smo jim pomagali, vidijo, da smo pomagali tudi drugim, da niso delali samo štirje mladi, ampak 50 ali 70. 

Notranje zadovoljstvo, ki ga čutiš zadnji dan – in to je vrhunec Summerjoba –, je res zelo močno; hvaležnost vsakega, da je bil del tega projekta, ne glede na to, ali si pomagal ali so pomagali tebi.

Kaj pa naj sicer mladi počnejo poleti?

Spomnim se, da sem se jaz velikokrat med počitnicami dolgočasil. Mi jih spodbudimo k poletnemu delu tudi doma, npr. da pomagajo ostareli sosedi. Služiti skupnosti – to izgrajuje osebnost, daje smisel. 

Ideja Summerjoba je, da pogledaš okrog sebe in vidiš, kdo kaj potrebuje, in mu pomagaš. Oz. še bolje: k temu povabiš še prijatelja in pomagata skupaj. To gradi osebnost in odnose. Mladi to po koroni še posebej potrebujejo.


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Družina (29/2021). 

Kupi v trgovini

Mladina
Julianova zgodba
Za mladino
19,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh