Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Smrt Benedikta XVI.: izrazi sožalja z vsega sveta

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 31. 12. 2022 / 15:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2022 / 15:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Smrt Benedikta XVI.: izrazi sožalja z vsega sveta
»Bil je velik človek, ki ga zgodovina ne bo pozabila,« je zapisala italijanska premierka Giorgia Meloni. FOTO: Vatican Media

Smrt Benedikta XVI.: izrazi sožalja z vsega sveta

Ob smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI. se na družbenih omrežjih že ves dan vrstijo številni izrazi sožalja iz Slovenije in vsega sveta.

Poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat je ob objavi vesti o smrti nekdanjega papeža zapisal, »naj počiva v Bogu«, predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je v angleščini zapisala, da je »užaloščena ob vesti o smrti zaslužnega papeža« in prav tako dodala, »naj počiva v miru«.

Nemški kancler Olaf Scholz ocenjuje, da je svet s smrtjo zaslužnega papeža izgubil prodorno osebnost in spretnega teologa: »Kot nemški papež je bil Benedikt XVI. poseben cerkveni voditelj za mnoge po svetu in ne le v naši državi,« so njegovo izjavo na družbenem omrežju Twitter povzeli pri STA.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je zapisala, da je Benedikt XVI. »s svojim odstopom dal močno sporočilo. V prvi vrsti je sebe videl kot služabnika Boga in Cerkve«. Glavni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres pa je pohvalil zavezanost zaslužnega papeža nenasilju in miru.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je »z mislimi z verniki v Franciji in po svetu, ki žalujejo zaradi odhoda Benedikta XVI.«.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je Benedikta označila za velikana vere in razuma ter za moža ljubezni do Boga, ki je svoje življenje posvetil Cerkvi. »Bil je velik človek, ki ga zgodovina ne bo pozabila,« je zapisala v sporočilu za javnost in dodala, kako je papežu Frančišku že dejala, da vlada deli njegovo žalost in žalost celotnega cerkvenega občestva.

Britanski premier Rishi Sunak je vest o smrti zaslužnega papeža »sprejel z žalostjo«: »Bil je velik teolog, čigar obisk v Veliki Britaniji leta 2010 je bil zgodovinski trenutek tako za katoličane kot nekatoličane po vsej naši državi.« Francoski predsednik Emmanuel Macron je »z mislimi z verniki v Franciji in po svetu, ki žalujejo zaradi odhoda Benedikta XVI.«, obenem pa je pohvalil prizadevanja zaslužnega papeža za bolj bratski svet.

Nesporna avtoriteta Benedikta kot vodilnega teologa mu je omogočila, da je pomembno prispeval k razvoju medkrščanskega sodelovanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Benedikta označil za ugledno versko in državno osebnost ter pomembnega zagovornika tradicionalnih krščanskih vrednot, poročanje tujih medijev povzemajo pri STA. Tudi patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril I. je nekdanjega papeža opisal kot zagovornika tradicionalnih vrednot: »Nesporna avtoriteta Benedikta kot vodilnega teologa mu je omogočila tudi, da je pomembno prispeval k razvoju medkrščanskega sodelovanja.«

Benediktu XVI. se je poklonil tudi poljski politični vrh s predsednikom Andrzejem Dudo in premierjem Mateuszem Morawieckijem, ki sta zaslužnega papeža označila za enega najpomembnejših teologov 20. in 21. stoletja ter poudarila, da je »Cerkev z njegovo smrtjo sicer utrpela veliko izgubo, toda intelektualna zapuščina Benedikta XVI. bo v njej živela za vedno«. Izpostavila sta tudi, da je Benedikt vrsto let tesno sodeloval s papežem Janezom Pavlom II., ki je bil po rodu Poljak, in »morda je imel prav zato poseben odnos do naše države,« je izjavil premier Morawiecki.

Nalaganje
Nazaj na vrh