Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Smrt nosečnice na Irskem sprožila novo razpravo o legalizaciji splava

Objava: 15. 11. 2012 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Smrt nosečnice na Irskem sprožila novo razpravo o legalizaciji splava

Enaintridesetletna Indijka Savita Halappanavar je umrla zaradi zastrupitve krvi; po navedbah tamkajšnjih medijev so zdravniki splav odklonili z argumentom, da je Irska 'katoliška dežela'.

Po smrti nosečnice se je na Irskem ponovno sprožila burna razprava o legalizaciji umetne prekinitve nosečnosti. Kot so včeraj poročali irski mediji, so enaintridesetletno Indijko Savito Halappanavar konec letošnjega oktobra z močnimi bolečinami v križu sprejeli v univerzitetni bolnišnici v Galwayu. Zdravniki so postavili diagnozo začetka spontanega splava, po navedbah medijev pa niso bili pripravljeni opraviti umetne prekinitve nosečnosti, saj je bil zarodek star že sedemnajst tednov, njegovo srce pa je še delovalo. Ko ni bilo več zaznati srčnega utripa, so zdravniki poseg opravili, medtem pa je pri materi že prišlo do zastrupitve krvi in je nekaj dni po posegu umrla.


Irski časnik 'The Irish Times' je navedel besede pokojničinega moža, da so zdravniki večkrat izrečeno prošnjo njegove žene po umetni prekinitvi nosečnosti zavrnili s sklicevanjem na tamkajšnjo zakonodajo, ki splava ne dopušča, z argumentom, da je Irska 'katoliška dežela'.

Na Irskem je splav z zakonom prepovedan. Po odločitvi vrhovnega sodnika pa zdravniki nosečnost lahko umetno prekinejo, če je ogroženo zdravje matere ali če obstaja nevarnost, da je bodoča mati nagnjena k samomoru.

Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 2010 opomnilo irsko vlado, naj na novo uredi svojo zakonodajo o splavu, vendar se položaj od takrat še ni spremenil. Aprila letos je parlament v Dublinu zavrnil predlog Socialistične stranke, da bi pravico do splava omogočili vsem ženskam, katerih življenje je zaradi nosečnosti ogroženo.

Obe poslanki omenjene stranke, Clare Daly in Joan Collins, sta za medije izjavili, da se je s smrtjo mlade matere zgodilo natanko to, kar je njuna stranka z zakonskim predlogom želela preprečiti. Izrazili sta zahtevo po temeljiti javni preiskavi celotnega dogodka. Obenem sta Dalyjeva in Collinsova napovedali, da bosta omenjeni zakonski predlog ponovno predstavili v parlamentu.

Medtem pa tako v univerzitetni bolnišnici v Galwayu kot tudi pri irskih zdravstvenih oblasteh poteka preiskava o okoliščinah, ki so privedle do smrti mlade ženske. Po besedah irskega ministra za zdravje Jamesa Reillya ni nikakršnega dokaza, da je vera igrala kakršno koli vlogo pri končni odločitvi zdravnikov v galwayski bolnišnici.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh