Zapri
Iskanje

Smrtna kazen je nedopustna

Za vas piše:
K. C.
Objava: 02. 08. 2018 / 12:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2018 / 07:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Smrtna kazen je nedopustna

Papež Frančišek je posodobil Katekizem katoliške Cerkve in v njej smrtno kazen označil za nedopustno.
Tiskovni urad Svetega sedeža je novico objavil Pismo škofom kardinala Luisa Ladarie, prefekta Kongregacije za nauk vere glede nove različice 2267. člena Katekizma katoliške Cerkve (KKC) o smrtni kazni, kakor tudi ukaz za spremembo tega člena.»Smrtna kazen je nedopustna, ker je napad na nedotakljivost in dostojanstvo človeka,« pravi katekizem katoliške Cerkve po posodobitvi. Dodaja tudi, da se Cerkev odločno bojuje za odpravo smrtne kazni povsod po svetu.

Vedno bolj namreč narašča zavedanje, da dostojanstvo človeka ni izgubljeno niti takrat, ko zagreši hude zločine. Hkrati pa se pojavlja novo razumevanje pomena kazenskih sankcij, ki jih je uvedla država, saj ima na voljo možnosti, da brzda hudodelstvo in krivca napravi nenapadalnega.


Novi katekizem je bil objavljen leta 1992 po drugem vatikanskem koncilu, ki se je končal leta 1965. Leta 1997 je bil katekizem spremenjen in je odseval misli papeža Janeza Pavla II. iz enklitike Evangelium Vitae, s katero je bila primernost smrtne kazni zelo omejena.


Do zdaj katekizem kazni ni popolnoma izključeval, mogoča pa bi bila le za po pravičnem sojenju za najhujše zločine in ko za to ni druge možnosti, da bi obvarovali človeška življenja, kar bi bilo zelo redko, če ne nemogoče (Evangelium vitae), saj bi za to morale obstajati posebne okoliščine. »Kadar je dovolj nekrvavih sredstev, se bo oblast omejila nanje, ker ta sredstva bolje ustrezajo konkretnim pogojem skupne blaginje, so bolj prikladna dostojanstvu osebe in krivcu dokončno ne odvzamejo možnosti, da se poboljša.«

Papež Frančišek je lani oktobra ob 25. obletnici novega katekizma, ki ga je objavil Janez Pavel II., v nagovoru članov Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije dejal, da bi moralo imeti vprašanje smrtne kazni »primernejše in bolj usklajeno mesto« v Katekizmu katoliške Cerkve. Že takrat je napovedal, da bo v skladu z novim prepričanjem cerkve spremenil ta del katekizma.

Že leta 2015 je papež Frančišek odločno nastopil proti smrtni kazni. Usmrtitev človeka tudi ob najtežjem zločinu ni sprejemljiva, je zapisal v odprtem pismu, ki ga je izročil delegaciji Mednarodne komisije proti smrtni kazni.

V pismu prefekta Kongregacije za nauk vere, nadškofa Luisa Ladarie, še piše, da je človeško življenje v očeh Stvarnika vedno sveto in o njem lahko odloča le Bog.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh