Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

To so člani nove posvetovalne skupine za Covid-19

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 28. 06. 2022 / 12:25
Oznake: Covid, Politika, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2022 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
To so člani nove posvetovalne skupine za Covid-19
Mario Fafangel, vodja centra za nalezljive bolezni pri NIJZ in vodja nove posvetovalne skupine za covid-19 je na novinarski konferenci predstavil člane skupine. FOTO: zajem zaslona

To so člani nove posvetovalne skupine za Covid-19

Danes so bili predstavljeni novi člani posvetovalne skupine za Covid-19. O epidemičnih priporočilih in ukrepih bo skupina tehtala na podlagi treh scenarijev razvoja epidemije covida-19, stališča pa bo javno objavljala na spletni strani NIJZ.

Skupino bo vodil epidemiolog in vodja centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javne bolezni (NIJZ) Mario Fafangel. V njej bosta tudi epidemiologinji Alenka Trop Skaza (namestnica vodje) in Marta Grgič Vitek, pa tudi imunolog Alojz Ihan, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, antropolog Dan Podjed, specialist javnega zdravja Rade Pribaković Brinovec, mikrobiologinja Viktorija Tomič, komunikolog Mitja Vrdelja, matematik Janez Žibert in sanitarna inženirka Andreja Kukec.

Skupina se bo prvič sestala julija, strateške izsledke pa bodo predstavili v avgustu, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Fafangel. Ob tem je napovedal transparentno komunikacijo.

Ob jedrni posvetovalni skupini bodo posamezni člani vodili tudi delovne skupine, ki bodo pripravljale predloge priporočil za posamezna področja. Delovne skupine bodo med drugim obravnavale področje šolstva, higiene in prezračevanja ter domov starejših, poroča STA.


Trije scenariji

Posvetovalna skupina bo priporočila oblikovala na podlagi treh scenarijev. Po scenariju A bo veljala paleta priporočil, kot velja sedaj - cepljenje proti covidu-19, izolacija, zračenje prostorov, delo na domu in uporaba zaščitnih mask za zašito sebe in drugih. Gre za scenarij, ki bo veljal v primeru širjenja obstoječe koronavirusne različice omikron, ki predstavlja manjše tveganje za hud potek bolezni kot prejšnje različice, tudi zaradi razvite imunosti posameznikov po cepljenju ali preboleli okužbi.

Scenarij B bi pomenil bolj nevarno bolezen covid-19, tveganje za hud potek bolezni bi bilo na ravni prejšnjih različic. V tem primeru bi skupina tehtala o predlogih nekoliko strožjih epidemičnih ukrepov. Scenarij C bi v veljavo stopil v primeru hudega poslabšanja epidemičnih razmer.

Nalaganje
Nazaj na vrh