Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

So ta stari žleht?

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 28. 07. 2020 / 09:03
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2020 / 07:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
So ta stari žleht?

So ta stari žleht?

Vodja patronažne službe Marija Eržen o radostih in nadlogah, ki pestijo starejše.

Foto: Tatjana Splichal


Poletje je čas, ko si vzamemo več časa za svoje bližnje, ko morda tudi malo od bliže pogledamo v svet druge generacije: mlajše in starejše. Morda je to čas za razmislek, ali naši ostareli starši še zmorejo sami, ali potrebujejo pomoč. Ali sploh vemo za vse njihove težave?

»Pogosto ne, saj starejši svojih otrok nočejo obremenjevati,« je prepričana Marija Eržen, vodja patronažne službe v Kranju, ki je s starejšimi vsakodnevno v stiku. Njeno delo, ki od zdravstvene oskrbe hitro seže še do osebnih pogovorov, včasih pa tudi do socialnega posredovanja, odgrinja zanimivo in na trenutke pretresljivo sliko sveta starejših.

Kot patronažna sestra »pokukate« v zelo različne domove. Povejte nam, v kakšnih razmerah danes živijo starejši?


Res je, patronažna sestra spozna človeka na njegovem domu takega, kot je. Vidi, v kakšnih socialnih razmerah živi, kako ima urejene dohodke, odnose s svojci, z ožjo in širšo okolico. Vidi, kaj potrebuje in koliko lahko od njega pričakuje. Nekateri starejši so zelo urejeni, imajo počiščeno, kolikor toliko dobre prejemke. So pa tudi taki, ki slabo skrbijo zase, imajo zanemarjena stanovanja, nizke dohodke. Ni pa vse odvisno od denarja, pač pa od tega, kakšne navade ima človek. Za pospravljanje ne potrebuješ denarja, samo malo volje.

Kako se starejši borijo proti osamljenosti?
Največ osamljenih starejših je v blokih. Mnogo njihovih vrstnikov iz bližnje okolice je že pomrlo. Veliko starih blokov po Kranju je brez dvigal, tako da ne morejo niti dol po stopnicah, ne hodijo ven. Postanejo zaprti vase, tudi sumničavi, ne sprejmejo kar vsakega. Tudi mi imamo včasih pred prvim obiskom kar problem priti do njih. Osamljenost preganjajo s televizijo, berejo. Velikokrat se kar malo zaležijo, padejo v apatijo, nekateri so res ubogi.

V Kranju imamo medgeneracijsko društvo Z roko v roki: mlajši študentje ponujajo starejšim družabništvo in osnovno pomoč, npr. pri obisku banke, trgovine, … Žal pa se ljudje zaradi nezaupanja tega zelo malo poslužujejo. Če bi se že starejši odločili, pa njihovi otroci rečejo, da tega že ne potrebujejo. Vpliv mlajših na starejše je pogosto zelo močan.


Marija Eržen, vodja patronažne službe v Kranju. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kako pa starejši preživljajo poletje?
Ti, ki jih mi obiskujemo, so večinoma doma. Mnogi se veselijo, ker imajo otroci dopust in več časa zanje, da jih pridejo obiskat. Nekateri gredo tudi za kakšen dan k otrokom. Morate pa vedeti, da so starejši močno navezani na svoje okolje. Zelo težko jih je kamor koli prestaviti, pa čeprav le za en dan. Le doma so vsega navajeni, tam se dobro počutijo. Nekateri gredo tudi v začasno varstvo v dom upokojencev, ko gredo mladi na dopust, da so brez skrbi, kako bo v tem času s starši. Drugače pa imajo starejši svoj ustaljen ritem, tako kot vsak dan. Letos na srečo ni velike vročine, ki bi jih obremenjevala.

Kaj bi rekli, kakšen odnos imamo danes do svojih starejših?

Veliko ljudi zelo lepo skrbi za svoje starše, jih spoštuje. Nekateri pa tudi ne. Gotovo je težko zaradi dolgih služb. Marsikdo bi rad pomagal staršem, pa nima časa, in potem organizirajo razne pomoči. Gotovo je to zelo odvisno tudi od tega, kakšen odnos je nekdo imel s svojimi otroki vse življenje, kako so se razumeli. V mojem okolišu bi rekla, da kar v večini zelo lepo poskrbijo za starejše.

Nekateri se tudi toliko žrtvujejo, da včasih sama pri sebi rečem: ne vem, kdo bo tule prej podlegel. Ali mama z demenco, ki vse noči jemlje spanec, ali svojec, ki jo neguje. Nekateri se res izčrpajo, do konca se razdajo.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Naši družini (31/2020), ki si jo prelistajte TUKAJ. V intervjuju sogovornica še o tem:

- V kakšnem okolju delujete: mestnem ali podeželskem?

- Se z leti veča delež ljudi, ki odhajajo v domove za starejše?

- Je kakšna bolezen med starejšimi v porastu?

- Ali jih je letos ob koroni kaj posebej strah?

- Kaj pa vi, vas je kaj strah virusa?

- Se kaj pošalite, kako bodo unovčili turistične bone?

- Hitro imate na dlani celotne družinske odnose.

- Ali naletite tudi na primere, kjer je potrebna pomoč socialne službe?

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo (Stara in Nova zaveza) - NOV PREVOD
Sveto pismo
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh