Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Soboška škofija odločno zavrnila očitke in obtožbe

Objava: 27. 01. 2022 / 12:03
Oznake: Duhovnik, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2022 / 12:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Soboška škofija odločno zavrnila očitke in obtožbe
V soboški škofiji pripravljajo ustanovitev lastnega Urada za sprejemanje prijav o zlorabah in spremljanje žrtev. FOTO: Tatjana Splichal

Soboška škofija odločno zavrnila očitke in obtožbe

Škofija Murska Sobota je z javno izjavo odgovorila na obtožbe duhovnika Janeza Cerarja v zadevi nekdanjega duhovnika Jožefa (Pashala) Prše, ki je bil zaradi spolnih zlorab mladoletnih oseb umaknjen iz kleriškega stanu.

Škofija je v javno objavljenem odgovoru odločno in kategorično zavrnila vse očitke o pomanjkljivem ukrepanju škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa v zadevi izvensodnega cerkvenega procesa in umaknitve Jožefa (Pashala) Prše iz kleriškega stanu, o čemer je javnost z objavo na spletni strani obvestila tik po prelomu leta.

Cerarjevi očitki in pozivi

Duhovnik Janez Cerar je v imenu Zavoda Dovolj.je na novinarski konferenci zahteval odgovornost predstojnikov Cerkve, jim očital, da se je »lahkotno otepajo«, in jih pozval, naj »nastavijo ušesa žrtvam, da jih bodo lahko resnično slišali«. V konkretnih primerih imata, po njegovem mnenju, oba zdaj že nekdanja duhovnika »vse potrebno za udobno življenje, izognila pa sta se tudi roki pravice«.

Odziv Škofije Murska Sobota

V odzivu na Cerarjeve obtožbe so v soboški škofiji podčrtali, da nekdanji kapucinski redovnik in duhovnik Jožef (Pashal) Prša, ki je bil v izvensodnem cerkvenem postopku umaknjen iz kleriškega stanu, spolnih zlorab, zaradi katerih je bil obsojen, ni storil na ozemlju Škofije Murska Sobota, prav tako v času zlorab soboški škof ni bil njegov ordinarij.

S škofom msgr. dr. Petrom Štumpfom se žrtve, z izjemo ene, niso želele srečati. FOTO: Ivo Žajdela

Brez odgovora policije

Kot pojasnjujejo, je bil Prša v soboško škofijo sprejet za poskusno obdobje treh mesecev, o čemer je škof Štumpf obvestil tudi Sveti sedež, ki je potrdil, da je cerkveni postopek zoper imenovanega ustavljen. »Med poskusnim obdobjem so štiri žrtve proti Prši ponovno vložile ovadbe za spolne zlorabe na Škofijo Murska Sobota, ki jih je posredovala policiji, od katere pa do danes ni dobila odgovora o poteku postopka ali o morebitnem zavrženju prijave,« je zapisano v odgovoru na obtožbe.

Žrtve se, razen ene, niso želele srečati s škofom

Žrtve se, z izjemo ene, s škofom v živo niso želele srečati, Štumpf je povsem zaupal zgolj pisni prijavi tudi teh žrtev. Nemudoma je poskrbel za obnovitev cerkvenopravnega postopka in o tem sproti obveščal Sveti sedež, ki mu je dal dovoljenje, da zaprosi za vodenje postopka Metropolitansko sodišče v Ljubljani, ki je po imenovanju ljubljanskega nadškofa postopek tudi končalo s sodbo, ki jo je potrdila Kongregacija za nauk vere.

Prezrto sporočilo medijem

Na Cerarjev očitek, da je treba o primerih odslovitve iz kleriškega stanu spregovoriti javno, na novinarskih konferencah, in ne le z objavami novic na škofijskih spletnih straneh, so v soboški škofiji odgovorili, da so prek medijskega pooblaščenca podali javno izjavo vsem osrednjim slovenskim medijem, a je večina ni objavila.

Prošnja za odpuščanje

O umiku Jožefa Prše iz kleriškega stanu je škof vsako žrtev posebej pisno obvestil tudi z besedami: »Ker od storilca najbrž nikoli ne boste slišali opravičila, vas jaz kot škof prosim za odpuščanje za vso hudo ponižanje vašega človeškega dostojanstva in prizadejanih bolečin, ki vam jih je ta duhovnik povzročil. Globoko sem bil pretresen ob zločinu, ki ste ga morali še kot deklica doživljati več let. To trpljenje vas je zaznamovalo za vse življenje in nihče od nas vam ne more odvzeti tega težkega bremena, zato sprejmite vsaj moje globoko sočutje za vso grozoto, ki ste jo in jo morate še doživljati.«

Škofija Murska Sobota se je odzvala na besede duhovnika Janeza Cerarja s torkove novinarske konference. FOTO: Janez Porenta

Da bi se Cerkev očistila zla spolnih zlorab ...

Škof Peter Štumpf je v pismu žrtvam še pripisal: »Verjamem, da bo Gospod bogato poplačal vašo daritev, zato bom za vas in po vaših namenih obhajal pet svetih maš. V molitvi tudi prosim Gospoda, da bi ohranili zaupanje v neprecenljivost vašega življenja, in da bi se Cerkev povsem očistila zla spolnih zlorab.«

Sočutje do žrtev

Prav tako škof Štumpf doslej ni zavrnil pogovora z nobeno žrtvijo spolnih zlorab in namerava enako ravnati tudi v prihodnje, hkrati se je v imenu Cerkve opravičil žrtvam za dejanja, za katera sam ne nosi odgovornosti. »To je storil zaradi sočutja do žrtev. Do danes mu ni nobena od žrtev odgovorila, tudi civilni zastopnik žrtev škofu ni odgovoril na obvestilo o umaknitvi Jožefa Prše iz kleriškega stanu,« je zapisano v odgovoru škofije na obtožbe.

Žaljiva obdolžitev škofa in škofije

Škofija Murska Sobota dojema Cerarjeve »neresnične izjave« kot žaljivo obdolžitev škofa in škofije, poniževalna obtoževanja pa da so »v nasprotju s pravičnostjo ter cerkvenim in civilnim pravnim redom ter vnašajo v javni prostor zmedo in nezaupanje v strokovne inštitucije«. Po mnenju škofije izražene zahteve presegajo možnosti in pristojnosti škofa in drugih vključenih v reševanje te boleče problematike v družbi in Cerkvi.

Ustanovitev lastnega urada

»Škofija Murska Sobota ni že doslej v nobenem pogledu zaostajala v reševanju te problematike,« so odziv na obtožbe zaključili na škofiji in dodali, da za še večjo učinkovitost in ažurnost reševanja pripravljajo ustanovitev lastnega Urada za sprejemanje prijav o zlorabah in spremljanje žrtev.

Kupi v trgovini

Spolnost - cerkvena zadrega?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh