Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odpust iz kleriškega stanu

Objava: 03. 01. 2022 / 16:53
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2022 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odpust iz kleriškega stanu
»Žrtve in tudi vpletene v upravni kazenski postopek škof ordinarij prosi za odpuščanje zaradi hudega ponižanja njihovega človeškega dostojanstva in prizadejanih bolečin.« FOTO: Tatjana Splichal

Odpust iz kleriškega stanu

Škofija Murska Sobota je danes na svoji spletni strani objavila javno izjavo o odpustu iz kleriškega stanu ob zaključku upravnokazenskega postopka zoper nekdanjega kapucinskega brata in duhovnika Paskala Jožefa Prša.

Paskal Jožef Prša, ki je bil, kot je zapisano v izjavi, za poskusno dobo sprejet v soboško škofijo, je bil v upravnem kazenskem postopku Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani spoznan za krivega spolnih zlorab več mladoletnih oseb.

Kanonski ukrep odslovitve potrjen konec novembra

Z izvensodno odločbo mu je bila 20. septembra 2021 naložena zakonita kazen odpusta iz kleriškega stanu (kan. 290 tč. 2), kanonski ukrep odslovitve je Kongregacija za nauk vere dokončno potrdila z dopisom 25. novembra 2021.

Obtožencu ugasnile vse pravice iz duhovniškega posvečenja

Upravni kazenski postopek je v tem primeru zaključen, obtoženega pa je 21. decembra 2021 soboški škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf seznanil z zaključkom postopka. S tem dnem so obtožencu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja (kan. 292) z upoštevanjem kan. 291.

Škof prosi za odpuščanje in molitev

»Žrtve in tudi vpletene v upravni kazenski postopek škof ordinarij prosi za odpuščanje zaradi hudega ponižanja njihovega človeškega dostojanstva in prizadejanih bolečin. Prosi pa tudi za molitev, da bi žrtve ohranile upanje na smiselnost in neprecenljivi pomen njihovega življenja, obenem pa, da bi se Cerkev povsem očistila zla spolnih zlorab,« je še zapisano v izjavi Škofije Murska Sobota.

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh