Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Soboška škofija: Pevka onečastila stolnico

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 06. 2022 / 06:31
Oznake: Cerkev, Razvedrilo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2022 / 07:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Soboška škofija: Pevka onečastila stolnico
Stolna cerkev sv. Nikolaja v Murski Soboti. FOTO: Škofija Murska Sobota

Soboška škofija: Pevka onečastila stolnico

Uveljavljena pomurska pevka Nika Zorjan je v poletje vstopila z novo skladbo »1, 2, 3« in z videospotom, ki je od sredine maja na YouTubu pritegnil že več kot četrt milijona ogledov. Toda za kakšno ceno, se sprašujejo v Škofiji Murska Sobota.

Pevka je namreč videospot, ki je nastal v produkciji ekipe Neo Visuals z Brezovice pri Ljubljani in v katerem med drugim pred oltarjem belo poročno obleko zamenja za srajco, kratke hlače in kavbojske škornje, deloma – v prvi minuti – posnela tudi v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti in jo tako, kot je v izjavi soboške škofije zapisal generalni vikar Lojze Kozar, onečastila.

Kršitev svetosti prostora

»Slovenska pevka je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti posnela videovsebino, ki zaradi vsebine nikakor ne sodi v cerkveno okolje in krši svetost prostora ter sakralni namen cerkve. Pri tem je prišlo do širjenja negativnih stereotipov in smešenja zakramenta poročnega obreda, duhovniške službe in vere kot pomembne vrednote,« je v izjavi zapisal Lojze Kozar.

Škofova prepoved do preklica

Škofija obžaluje, da je zaradi neprevidnosti odgovornih za cerkev prišlo do skrunitve cerkve in se opravičuje vernikom in vsem prizadetim. »Soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf do preklica prepoveduje vsa snemanja in objave v vseh cerkvah in kapelah škofije in njihovo objavo v medijih, razen kadar gre za bogoslužna opravila. Prosi vse k prizadevanju za ohranjanje svetosti cerkva kot prostora molitve in svete evharistije ter prebivališča Boga,« je še zapisal generalni vikar.

 Soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf do preklica prepoveduje vsa snemanja in objave v vseh cerkvah in kapelah škofije in njihovo objavo v medijih, razen kadar gre za bogoslužna opravila. FOTO: Ivo Žajdela

Pevkin odziv

Pevka se je na družbenem omrežju na izjavo soboške škofije odzvala z besedami: »Nimam komentarja. Kdor hoče, si lahko pogleda videospot in si ustvari svoje mnenje.«

Primer iz preteklosti

Spomnimo: nekaj prahu je že v začetku leta 2016 dvignil tudi Jan Plestenjak z videospotom za pesem »Prelepa za poraz«, ki ga je deloma posnel v rakovniški cerkvi, tamkajšnji prizori pa se prepletajo z odlomki iz televizijske nadaljevanke »Usodno vino«. Priljubljeni pevec v videospotu nastopa v vlogi duhovnika v talarju.

Komentar tedanjega salezijanskega inšpektorja

Tedanji salezijanski inšpektor mag. Janez Potočnik je takrat komentiral, da se mu ne zdi primerno, da je bil videospot posnet v rakovniški cerkvi. »Razni estradniki za svojo promocijo ne potrebujejo uslug C/cerkve – in menim, da tudi Cerkev oziroma župnija ne potrebuje reklame raznih estradnikov na način, kot se je zgodilo v tem primeru,« je za Časnik pojasnil Janez Potočnik.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh