Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Sodelovati pri gradnji evropskega doma'

Objava: 27. 05. 2009 / 15:06
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Sodelovati pri gradnji evropskega doma'

Vabilo slovenskih škofov k udeležbi na volitvah v Evropski parlament

V nedeljo, 7. junija 2009, bodo v Republiki Sloveniji potekale druge volitve v Evropski parlament. Slovenski škofje člane Katoliške Cerkve in druge državljane vabimo k udeležbi na volitvah, s čimer se pridružujemo škofom, povezanim v Komisijo škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE), ki so že marca letos pozvali k udeležbi na volitvah, ki bodo v državah članicah potekale od četrtka, 4. do nedelje, 7. junija 2009.

Katoliška Cerkev podpira Evropsko unijo kot načrt upanja za vse njene državljane. Celo v času negotovosti zaradi svetovne finančne in gospodarske krize se je Evropske unija izkazala kot zavetje, ki se trudi ohranjati stabilnost in solidarnost med svojimi članicami.

Z udeležbo na volitvah v Evropski parlament imamo vsi državljani možnost, da prispevamo k razvoju in izboljšanju položaja v Evropski uniji. Vsak katoličan ima ne samo pravico, temveč tudi odgovornost in dolžnost, da se dejavno zavzame za skupni evropski načrt s tem, da odgovorno uporabi svojo volilno pravico.

Sodelovanje kristjanov v politiki je bistvenega pomena za ponovno odkritje duše Evrope, če želimo v Evropi odgovoriti na temeljne potrebe človeške osebe in služiti skupnemu dobremu. Med temeljna načela vsake družbe sodita spoštovanje človekovega dostojanstva in zavzemanje za skupno dobro, zato morajo vse politike Evropske unije vsebovati ta načela.

Glede na to, da ima Evropski parlament zelo pomembno vlogo, od članov Evropskega parlamenta pričakujemo, da bodo sodelovali in dejavno prispevali k spoštovanju človeškega življenja od spočetja do naravne smrti; da bodo podpirali družino, utemeljeno na zakonski zvezi med možem in ženo; da bodo pospeševali socialne pravice delavcev z zagotavljanjem takšnih pogojev dela, ki bodo spoštovali njihovo zdravje, varnost in dostojanstvo; da bodo podpirali gospodarski razvoj, ki bo utemeljen na etičnih vrednotah; da bodo pospeševali pravičnost v odnosih med Evropsko unijo in deželami v razvoju; da bodo uresničevali solidarnost s politiko pomoči najbolj šibkim in potrebnim v naših družbah in da bodo varovali stvarstvo z bojem proti podnebnim spremembam in pospeševanjem skromnosti in preprostosti v načinu življenja.

Kristjani, ki nas razsvetljuje in vodi Kristusov nauk, smo povabljeni, da sodelujemo pri gradnji skupne evropske hiše. Ob tej priložnosti se tudi spominjamo besed papeža Janeza Pavla II. iz Posinodalne apostolske spodbude Cerkev v Evropi iz leta 2003: »Krščanski navdih lahko spremeni celoto političnih, kulturnih in gospodarskih dejavnikov v tako sožitje, kjer se bodo vsi Evropejci počutili doma.« (121) Zato je naša pravica, odgovornost in dolžnost, da se udeležimo volitev v Evropski parlament ter da volimo premišljeno in odgovorno.

Slovenski škofje

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh