Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodišče razsodilo: tiha molitev pred kliniko za splave ni kršitev zakona

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 02. 2023 / 10:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2023 / 12:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sodišče razsodilo: tiha molitev pred kliniko za splave ni kršitev zakona
Oče Sean Gough in Isabel Vaughan-Spruce s podporniki po izreku oprostilne sodbe. FOTO: Twitter/Caroline Farrow

Sodišče razsodilo: tiha molitev pred kliniko za splave ni kršitev zakona

Sodišče v Veliki Britaniji je katoliškega duhovnika in prostovoljko oprostilo obtožbe, da sta s tiho molitvijo pred kliniko za splave v Birminghamu kršila odredbo o zaščiti javnega prostora.

Katoliški duhovnik Sean Gough in prostovoljka Isabel Vaughan-Spruce, direktorica organizacije March for Life UK, torej nista kršila zakona, ker sta »v mislih morda tudi« molila pred omenjeno kliniko. Oče Sean naj bi s tiho molitvijo »ustrahoval uporabnike storitev« v ustanovi za opravljanje splava, ki je bila v času njegove navzočnosti sicer zaprta, Vaughan-Spruceova pa naj bi z enakim početjem ogrožala »varnostno območje« okoli klinik za splave, ki so jih uvedli številni krajevni sveti.

Klinike za splave kot varnostna območja

Iz videoposnetka je razvidno, da je policija aretirala Isabel Vaughan-Spruce, ko je tiho in mirno stala na javni ulici. Preiskali so jo, aretirali, odpeljali na policijsko postajo in jo tam obtožili, ker je pričala, da je »morda« v mislih molila.

To je počela v bližini klinike za splave, ki je bila takrat zaprta. Varnostno območje okoli ustanove v skladu s krajevnim odlokom o zaščiti javnih prostorov prepoveduje »molitev in svetovanje«, pa tudi nekatera konkretna dejanja, kot je denimo uporaba blagoslovljene vode in sploh vse, kar bi lahko veljalo za »protest«. Vaughan-Spruceova, ki je že več kot 20 let kontaktna oseba za nosečnice v stiski, je pojasnila, da ni protestirala.

Vsak državljan, še bolj pa uprava v demokratični in pravni državi, si mora prizadevati za zaščito temeljnih svoboščin.

Po izreku sodbe 16. februarja je sodišču povedala: »Vesela sem, da sem oproščena kakršnega koli kaznivega dejanja. Toda zaradi mojih misli me ne bi smeli aretirati. Obravnavali so me kot zločinko samo zato, ker sem tiho molila na javni ulici. Varnostna območja opisujejo ponudbe pomoči ali mirne molitve kot kriminalne ali družbi škodljive. V resnici je veliko bolj škodljivo kazensko preganjati svobodo govora, svobodno mišljenje in ponujanje pomoči. Vsak državljan, še bolj pa uprava v demokratični in pravni državi, si mora prizadevati za zaščito temeljnih svoboščin.«

Duhovnik oproščen po obtožbi o tihi molitvi

Oče Sean Gough je bil prav tako obtožen zaradi tihe molitve, ko je obenem v rokah držal napis »molim za svobodo govora«. Druga obtožba se je nanašala na njegov avtomobil, parkiran v bližini: na avtomobilu ima namreč nalepko z napisom »nerojena življenja so pomembna«. Obtožnica proti duhovniku Seanu Goughu je bila »ustrahovanje uporabnikov storitev« v ustanovi za opravljanje splava, kljub temu, da se je vse to dogajalo, ko je bil omenjeni zavod zaprt.

Demokratična država ne bi smela preganjati 'miselnih prekrškov'.

Tako Isabel Vaughan-Spruce kot oče Sean Gough sta bila deležna podpore človekoljubne organizacije za človekove pravice ADF International. Oče Sean je po izreku razsodbe izjavil: »Z olajšanjem ugotavljam, da sem bil danes oproščen obtožb. Vztrajam pri svojih prepričanjih - nerojeno življenje je pomembno. Ne glede na to, kakšno je vaše stališče do vprašanja splava, se lahko strinjamo, da demokratična država ne bi smela preganjati 'miselnih prekrškov'.«

Duhovnik takole razmišlja: »Če bo vlada zdaj okoli vsake klinike za splav določila varnostna območja, kdo ve, koliko ljudi se bo zaradi ponujene pomoči ali tihe molitve znašlo pred sodiščem ali v zaporu? Vlado pozivam, naj se ozre na veliko delo skupin za življenje, preden cenzurira ulice in kazensko preganja dejanja ljubezni.«

Poziv britanski vladi

Spodnji dom britanskega parlamenta bo v prihodnjih tednih razpravljal o uvedbi varnostnih območij po vsej državi. Država želi kazensko preganjati sleherno »vplivanje« pred klinikami za splav, kar vključuje tudi molitev, z možnostjo zaporne kazni do dveh let.

V Veliki Britaniji svoboda mišljenja, molitve, nudenja pomoči in mirni pogovori niso nezakoniti, ampak so zaščiteni. Parlament pozivamo, naj varnostna območja prepreči.

Britanski odvetnik Jeremiah Igunnubole iz organizacije ADF International je po razsodbi povedal: »Odlično je, da sta bila oče Sean in Isabel oproščena. Toda parlament že načrtuje uvedbo varnostnih območij - to bi lahko pred sodišče pripeljalo še več ljudi. V Veliki Britaniji svoboda mišljenja, molitve, nudenja pomoči in mirni pogovori niso nezakoniti, ampak so zaščiteni. Parlament pozivamo, naj varnostna območja prepreči.«

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh