Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Sodobna sveta Neža«

Za vas piše:
Roman Starc
Objava: 18. 10. 2023 / 08:31
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2023 / 11:04
»Sodobna sveta Neža«
Marija Tuci. FOTO: Splet

»Sodobna sveta Neža«

Blažena Marija Tuci, devica in mučenka »Bog mi je dal to milost, da lahko umrem svobodna.« »Vsako mučenje lahko uniči le moje telo.« Moški, ki je to dekle poznal in je bil hkrati zaprt, nam je povedal, da je šel mimo nje, ne da bi jo prepoznal. Ko je videl to 18-letno dekle – od mučenja je bila tako iznakažena – je pomislil: »Še celo stare ženske napadajo.« /pričevanje nekega meniha/

Rojstvo: 12. marca 1928 v vasi Ndërfushaz v okrožju Mirdita v Albaniji.

Smrt: 28. maja 1963.

Družina: Pripadala je ugledni plemiški družini Gjonmarkaj, ki je bila zelo povezana s Cerkvijo. Njen oče je bil Nikola Marko Tucij, mati pa Dila, roj. Fusha.

Študij: Srednjo šolo je obiskovala v internatu, ki so ga v Skadru odprle uboge sestre svetih stigem svetega Frančiška. Ob njihovem zgledu se je učila, kako biti blizu svojim ljudem, in začutila redovni poklic.

Učiteljica: Leta 1946 so jo poslali za učiteljico na šolo v Orošu v okrožju Mirdita. Bila je zelo vztrajna v svojih prepričanjih in verovanju. V ateistični državi je s skrivnim poučevanjem katekizma skušala preprečiti, da bi otroci pozabili na prisotnost Boga. Da bi revnim priskrbela šolske potrebščine, jim jih je pogosto plačevala iz lastnega žepa.

...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh