Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodobne tržaške pesnice

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 24. 09. 2020 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2020 / 07:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sodobne tržaške pesnice

Sodobne tržaške pesnice

Založba Mladika iz Trsta je izdala tudi spomine Rafka Dolharja in knjigo Jožeta Horvata Izrečeno in zamolčano.

Vilma Purič



Založba Mladika iz Trsta je izdala knjigo Vilme Purič Sodobne tržaške pesnice, spomine Rafka Dolharja in knjigo Jožeta Horvata Izrečeno in zamolčano.

Vilma Purič: Sodobne tržaške pesnice

V knjigi Sodobne tržaške pesnice je Vilma Purič predstavila razvoj ženskega pesništva v Trstu in pesništva slovenskih avtoric v Italiji v drugi polovici 20. stoletja. Avtorica izhaja iz teze, da pesnice s svojega ženskega obrobja lažje ubesedujejo postopek transgresije, s katerim prestopajo prostorske meje, presegajo ustaljene položaje ženske zavesti, prenavljajo žensko in splošno literarno paradigmo, prelamljajo z ustaljenimi družbenimi okviri ter zmorejo priklicati iz domišljije utopične vizije prihodnosti.

Razvoj ženskega pesništva je razumljen kot prehajanje od zastarelega k modernejšemu, celo preroškemu. Žensko pesništvo ni predstavljeno kot opozicija uveljavljeni kanonizirani literarni praksi, temveč kot umestitev novih, z ženskostjo zaznamovanih pomenov v literarni sistem.



Pronicljiva in teoretsko dobro podprta raziskava

»Disertacija Vilme Purič je pronicljiva, teoretsko dobro podpr­ta in metodološko odlično izpeljana raziskava literature, ki nastaja na kulturno in jezikovno specifičnem, s travmatičnimi zgodovinski­mi izkušnjami obremenjenem obmejnem prostoru,« je zapisala dr. Irena Novak Popov.

Odlikuje jo zmožnost povzemanja dosedanjih literarnovednih dosežkov, poleg slovenskih so tudi relevantni italijanski, premišljen izbor primerov in problemsko osredotočena interpretacija, zmožnost sintetiziranja za­ključkov in pregledno strukturiranje besedila.

Sklicuje se na priznane raziskovalce in kritike, ki so tako kot Puričeva, politična in kulturna ozadja spoznavali od blizu (M. Jevnikar, J. Pogačnik, T. Kermauner, M. Pirjevec, M. Košuta, D. Bandelj), slovensko tržaško literaturo pa razlagali kot regionalne posebnosti, partikularnosti in odprtost za govorice in sporočila drugega, s čimer je skozi vso zgodovino bogatila nacionalno literaturo.

Vilma Purič pripada generaciji tržaške manjšine, ki je morda zadnja še zmožna v tako precizni, terminološko dosledni in hkrati z individualnim slogom obarvani slovenščini oblikovati obsežno znanstveno besedilo.

V dejstvu, da je disertacija nastala na ljubljanski Filozofski fakulteti, vidi Irena Novak Popov avtoričino ambicioznost ter hkrati priložnost za nujno potrebno globlje poznavanje, priznavanje in vključevanje doslej marginaliziranega predmeta literarne vede v osrednji Sloveniji.


Rafko Dolhar


Izšla je dvajseta knjiga Rafka Dolharja

Rafko Dolhar se je rodil na Trbižu v Kanalski dolini leta 1933. Maturiral je na Slovenskem znanstvenem liceju v Trstu leta 1952. Leta 1963 je v Padovi doktoriral iz medicine. Leta 1965 se je specializiral iz medicine dela in leta 1971 iz športne medicine. Od leta 1968 do upokojitve leta 1994 je bil profesor anatomije človeka na naravoslovni fakulteti tržaške univerze.

Leta 1966 je bil izvoljen v tržaški občinski svet in tam zastopal stranko Slovenska skupnost do leta 1976. Zadolžen je bil kot odbornik za socialno skrbstvo (1970–1974) in odbornik za zdravstvo (1974–1976).

Ima zaslugo za prve dvojezične cestne table v tržaški občini (Križ, Trebče in Bazovica), ni pa mu uspelo poimenovanje vsaj nekaterih ulic po zaslužnih slovenskih osebnostih.

Je član Društva slovenskih pisateljev in Društva književnikov Primorske. Po deset let je bil podpredsednik in predsednik upravnega sveta Stalnega slovenskega gledališča v Trstu.



Rafko Dolhar je izvrsten pisec spominskih pričevanj

Tržaška založba Mladika je nedavno izdala njegovo knjigo Pot iz zelene doline, s podnaslovom Avtobiomozaik. To je njegova že dvajseta knjiga. Vse so napisane v zelo berljivem jeziku, več je spominskih in je nasploh izvrsten pisec spominskih pričevanj. Vse njegove knjige bodo ostale za prihodnost kot dragocen vir za teme, o katerih je pisal.

Kot pove že podnaslov, gre za mozaično delo, v katerem se dnevniški zapisi prepletajo s spomini na otroštvo v objemu zelene Kanalske doline, zasneženih vršacev in enkratnih gorskih sprehodov, a tudi burnega dogajanja druge svetovne vojne, ki je prelepo dolino ter njene ljudi ne samo oplazila, ampak jo tudi zaznamovala.

Še veliko drugega je v knjigi: avtor pripoveduje o svojem prihodu v Trst, k Sv. Ivanu, kamor ga je oče poslal, da bi obiskoval slovensko šolo, o dijaških letih, o padovanskem obdobju univerzitetnega izobraževanja, o političnem udejstvovanju v stranki Slovenske skupnosti in zatem o opravljanju zdravniškega poklica.

Zapise bogatijo barvne fotografije sveta Julijcev iz bogatega avtorjevega arhiva.


Jože Horvat


Jože Horvat: Srečanja in prizori z literati – dnevniški zapisi

Založba Mladika iz Trsta je izdala knjigo Jožeta Horvata Izrečeno in zamolčano. Srečanja in prizori z literati – dnevniški zapisi.

Zapisi srečanj in pogovorov z avtorji in avtoricami so v glavnem iz časa, ki so ga zaznamovale zgodovinske spremembe kot posledica katastrofe v nekdanji jugoslovanski državi (pogovori z avtorji iz let pred razpadom bivše države so v knjigi Profili prizorov, 2003). Z njimi se je avtor družil in razpravljal o njihovih knjigah ali življenjskih postajah ter družbenopolitičnih stvareh, beležil pa tudi njihovo čustveno-duhovno držo oz. kondicijo.

»Oboje se mi je zdelo, na eni strani, dobrodošlo za razumevanje njihovih osebnosti in del, na drugi pa značilno in zanimivo za kulturno zgodovino,« je zapisal.

»Pri tem mi je večidel šlo za sledenje utripa aktualnih idej, izmed katerih so mnoge bile glavni živec v njihovi ustvarjalnosti, neredko zelo aktualne v slovenski kulturi in njeni politiki v tistem burnem času. Kajti zlasti pišoči so med tistimi redkimi, ki se, vsak na svoj način, najgloblje in prizadeto odzivajo na dramo človekovega bivanja.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh