Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodražica: poklon prednikom

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 08. 01. 2021 / 13:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2021 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sodražica: poklon prednikom

Sodražica: poklon prednikom

800. obletnico prve pisne omembe so v Sodražici obeležili z izdajo obsežne knjige.

Sodražica. FOTO: Ivo Žajdela.


800. obletnico prve pisne omembe so v Sodražici obeležili z izdajo obsežne knjige, v kateri je obširno prikazano tudi versko življenje.

Sodražica je 7. aprila 2020 praznovala 800. obletnico prve pisne omembe. Sodraška zgodovina se ne začenja 7. aprila 1220, ko je Engelbert Turjaški podpisal in zapečatil slavno listino, v kateri je prvič zapisano ime Sodražice, Vinic in tudi sosednje Ribnice.

Pet avtorjev je prikazalo verski utrip

Obeležitev 800. obletnice prve omembe Sodražice v pisnih virih so v Sodražici počastili z izdajo zelo zajetne (920 strani velikega formata). Tako drag projekt je lahko financirala in knjigo izdala le občina. V njej so prikazali večino glavnih področij, ki po navadi spadajo v tako kompleksen prikaz nekega območja, od geografije in arheologije do današnje predstavitve življenja v občini in župniji.

Poglavje Verski utrip obsega 110 strani, kar pomeni, da je tudi to področje prikazano zelo podrobno. Uvede ga članek o ustanovitvi farnega vikariata v Sodražici leta 1753 (Jure Volčjak), sledi njegovo delovanje v prvi polovici 19. stoletja (Blaž Otrin), prehod v samostojno župnijo (Matjaž Ambrožič) in njen razvoj do danes (Franc Bizjak).

Spoznamo dolgoletna prizadevanja za ustanovitev župnije na Gori leta 1909 in njeno zgodovino do pridružitve župniji Sodražica leta 2020 (Anton Dobrovoljc). Kot dobro obiskana Božja pot, duhovno in izletniško središče je predstavljena Nova Štifta (Tadej Inglič).


Božjepotna cerkev pri Novi Štifti. FOTO: Peter Centa.

Obsežen prispevek o življenju v župniji Sodražica

Sedanji župnik Franc Bizjak je napisal obsežni prispevek o življenju v župniji Sodražica od leta 1945 do danes.

Med drugim je opisal obnovo cerkve Žalostne Matere božje na Strmci, ki se je začela leta 1961. To cerkev so med vojno zavzeli Italijani in so v njej imeli svojo posadko.

Pri kuhanju je leta 1942 prišlo do požara in je zgorel zvonik. Kaplan Franc Čampa je skupaj s župljani skušal gasiti in tako so preprečili, da ni pogorela vsa cerkev, ostala pa je močno poškodovana.

Kaplan in župljani so rešili tudi najpomembnejšo opremo, zlasti dragocene slike. Potem pa je cerkev skoraj dvajset let propadala.


Prenovljena in povečana župnijska cerkev v Sodražici leta 1928. Vir: Miloš Mikolič.

32 rodov in 32 prispevkov

Ludvik Mihelič, urednik knjige, je o svojem delu pri tej izjemno obsežni knjigi dejal: »V Apolonovo svetišče v Delfih je vabil pomenljiv napis 'Spoznavaj samega sebe'. Če vodilo velja najprej za posameznika, da odkriva svoje bistvo in poslanstvo ter preko spoznavanja sebe išče pot do sočloveka, ne velja nič manj za lokalno ali širšo skupnost.

Spoznanja preteklosti so navdih za sedanjost in usmeritev za prihodnost. Sodražica je leta 2020 praznovala častitljivi jubilej – 800. obletnico prve pisne omembe, ko je izpričano vstopila iz anonimnosti v zgodovino.


Urednik knjige Ludvik Mihelič. FOTO: Ivo Žajdela.

Okrogla obletnica je navdihnila misel, da našo preteklost pobliže spoznamo in jo v knjigi poskušamo oteti bledenju spomina. Sodraških 800 je izraz hvaležnosti, spoštovanja in poklon prednikom, ki so se na tej zemlji stoletja trudili in soustvarjali njeno podobo.

Če pogledamo na osem stoletij matematično, se je, ob upoštevanju, da je med dvema generacijama četrt stoletja razlike, zvrstilo 32 rodov. Knjiga Sodraških 800 prinaša ravno 32 prispevkov, torej za vsak rod enega.

Kljub novim spoznanjem in ugotovitvam knjiga pušča – s številnimi opombami in navedbo relevantnih virov in literature – mnogo možnosti za nadaljnje raziskovanje naše preteklosti.


Celotno reportažo si preberite v novi številki tednika Družina (02/2020).

Preberite še:
- Sodražica – 800 let


Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh