Zapri
Iskanje

Sojenje v Vatikanu: navzoč tudi kardinal Becciu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 07. 2021 / 12:58
Oznake: Cerkev, Družba, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2021 / 13:03
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sojenje v Vatikanu: navzoč tudi kardinal Becciu

Sojenje v Vatikanu: navzoč tudi kardinal Becciu
Včerajšnje prve obravnave se je kardinal Becciu osebno udeležil FOTO: Vatican Media
Sodni proces o vatikanskem finančnem škandalu, v katerega je vpleten tudi kardinal Giovanni Angelo Becciu, so po prvi obravnavi preložili na 5. oktober.

Predsednik sodišča Giuseppe Pignatone je včeraj odredil, da mora vseh deset obtoženih priložiti dodatno dokazno gradivo, vključno z morebitnimi video posnetki.

Omenjeni proces sodi med doslej najodmevnejše v zgodovini vatikanskega pravosodja. Prvič na tamkajšnji zatožni klopi sedi tudi kardinal. V osnovi gre za zgrešeno finančno naložbo v višini okoli 350 milijonov evrov v prestižno londonsko nepremičnino ter z njo povezane dogovore in provizije.

Na zatožni klopi vatikanskega sodišča prvič sedi kardinal.

Odvetniki o pravnih pristojnostih Vatikana

Več odvetnikov je že takoj na začetku obravnave zahtevalo preložitev procesa zaradi postopkovnih napak, pomanjkljivega dokaznega gradiva in premalo časa za priprave na sojenje. Pod vprašaj so postavili tudi pravne pristojnosti Vatikana in njegove pravice do izrekanja obtožnic italijanskim državljanom ter zaslišanja na italijanskih tleh.

Kardinal Becciu in njegov nekdanji tajnik Mauro Carlino sta bila na prvi obravnavi navzoča osebno. Druge obtožene, med njimi tudi švicarskega finančnega izvedenca in nekdanjega predsednika vatikanskega finančnega nadzornega odbora, Reneja Brülharta, ter finančnika Gianluigija Torzija in Raffaeleja Mincioneja so zastopali njihovi odvetniki.

Kardinal Becciu povsem zaupa sodišču

Kardinal Becciu je poudaril, da v celoti zaupa sodišču. Vse točke obtožnice je natančno in resno preučil in je prepričan, da bo lahko dokazal svojo nedolžnost. Ob tem je napovedal, da se bo s pravnimi sredstvi odzval na ravnanje nekdanjega vodje uprave na vatikanskem državnem tajništvu, Alberta Perlasco, ki je ena izmed ključnih prič na tem sojenju.

Becciuju očitajo zlorabo položaja.

Kardinalu v luči njegovega nekdanjega položaja, namestnika na vatikanskem državnem tajništvu, očitajo poneverbe in zlorabo položaja ter navajanje na lažne izjave. Poleg tega naj bi nakazoval visoke vsote prav tako obtoženi svetovalki za varnost Cecilii Marogna ter svojemu bratu in njegovi ustanovi. Nekdanji tajnik Carlino naj bi po obtožnici zlorabil svoj položaj in izsiljeval vpletene v sporne posle. Drugim obtoženim očitajo goljufijo, pranje denarja, korupcijo in podkupovanje.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh