Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Solidarnost – izziv za Evropo

Objava: 13. 03. 2009 / 11:12
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Solidarnost – izziv za Evropo

Komisija škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (COMECE) je izdala manifest za Evropske katoliške socialne dneve z naslovom ‘Solidarnost – izziv za Evropo’.

Pripravljalni komite katoliških socialnih dnevov je zapisal, da si mora ‘vsaka generacija prislužiti in utrditi svobodo in mir v svojem času, pri čemer naša generacija ni nikakršna izjema’. Okoli 600 katoličanov iz vse Evrope se bo med 8. in 11. oktobrom na pobudo komisije COMECE zbralo na srečanju ‘Evropski katoliški socialni dnevi’ v poljskem Gdansku, mestu ‘Solidarnosti’. Pisci manifesta ugotavljajo, da se je ‘danes, 80 let po zlomu Wall Streeta leta 1929, svet znova znašel v vrtincu hude gospodarske in finančne krize, ki lahko povzroči nevarne socialne in politične posledice, vključno s skušnjavo, da se posamezni narodi zopet zatečejo k nacionalizmu in protekcionizmu’.

26 članov pripravljalnega komiteja iz 19 evropskih držav v manifestu poudarja, da ‘pot iz krize in ključ do miru ležita v kombinaciji osebnih in političnih vrednot, ki jih združuje pojem solidarnosti. Solidarnost, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva in svobode, je srce socialnega nauka Cerkve. Srečanje v Gdansku ponuja priložnost, da se soočimo z izzivom solidarnosti v Evropi.’

Manifest solidarnost označuje kot nedeljivo, brez izključevanja in brez izjem. ‘Solidarnost vključuje sleherno človeško bitje, od še nerojenega do tistega, ki se že približuje koncu svojega življenja. Vključuje naše sodobnike in prihodnje rodove, stalne prebivalce in priseljence. Vključuje vse države, velike in majhne.’ Takšna solidarnost mora presegati meje Evropske zveze, kajti ‘ljudje so vedno bolj odvisni drug od drugega, njihove usode pa so prepletene’. Solidarnost naj bi tudi presegala sedanji čas, glede na to, da ‘naš način življenja ogroža bolj kot kdajkoli prej naravne temelje za bivanje prihodnjih generacij’.

Pisci manifesta vidijo srečanje v Gdansku kot priložnost, ‘da poiščemo konkretne načine za utrditev evropske solidarnosti v času globalne krize in da vzpodbudimo prizadevanja Evropske zveze za civilizacijo ljubezni, ki ne bo izključevala nobene osebe in nobenega koščka sveta ter bo prijazno sprejela vse prihodnje rodove’.

Zaradi povabljenih gostov in govorcev bodo imeli prvi ‘Evropski socialni dnevi’ ekumensko razsežnost. Na srečanje so povabljene številne znane osebe iz evropskega javnega življenja, tudi iz različnih evropskih ustanov, ter ugledni člani katoliške hierarhije.

Polovica udeležencev bo zastopala mlajšo generacijo Evropejcev, navzoči pa bodo tudi predstavniki evropskega verskega življenja. Evropske mreže, kot so evropska Karitas, Pravičnost in mir v Evropi, ter Evropska krščanska pobuda so tesni sodelavci pri pripravi dogodka. Na Poljskem pri pripravi sodeluje Center za evropsko solidarnost iz Gdanska in Spominski center Janeza Pavla II. iz Varšave, iz Nemčije pa Renovabis, pobuda nemških katoličanov za solidarnost.

Program srečanja bo predstavljen na tiskovni konferenci 20. aprila v uradu komisije COMECE v Bruslju in kmalu zatem še v Gdansku.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh