Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sonce, pravljice in sol

Objava: 27. 09. 2011 / 07:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sonce, pravljice in sol

V Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru jutri, v sredo, 28. septembra 2011, odpirajo razstavo ilustracij in slik Mojce Fo.

V Zavodu Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 v Mariboru bo jutri, v sredo, 28. septembra 2011, odprtje razstave ilustracij in slik Mojce Fo z naslovom Sonce, pravljice in sol, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Odprtje razstave bo ob 19. uri na razstavnem prostoru v pritličju pred knjižnico zavoda, razstava pa bo na ogled do nedelje, 20. novembra 2011.

Umetnostna zgodovinarka Petra Čeh je zapisala, da je Fojeva je študirala arhitekturo. Na omenjenem področju je bila aktivna dalj časa, po preusmeritvi pa se je posvetila grafičnemu in uporabnemu oblikovanju. Njena prva ljubezen so postale ilustracije, ki krasijo številna literarna dela, v učbenikih pa najdemo njene tehnične ilustracije. Dobro sprejet in uspešen je bil tudi projekt, za katerega je pripravila ilustracije, po njih pa je Nataša Grandovec izdelala unikatni nakit.

V ilustracijah Fojeve lahko občutimo prekipevanje radosti, otroške spontanosti in neizmerne ljubezni do ustvarjanja. Skrbi ostajajo v prostoru brezčasja nedosegljive, duša je polna notranjega miru sredi mavričnih dolin. Vse je lepo in prav, tukaj si želimo ostati.

Vsaka ilustracija je zgodba zase, ima svoj okvir in svoje začimbe. Tokrat je na vrsti sol, pomešana s sončnimi žarki, kraško zemljo in vonjem po borovcih, kot pravi sama. Barvna lestvica ostaja neomejena, nežna in močna hkrati. Kot zaščitni znak poletja je ilustratorka za slike, ki so nastajale v teh mesecih, uporabila peščeno barvo, ki daje občutek pozlate. Njene slike, še posebej tiste na lesu, lahko dojemamo kot ikone, ki nastajajo v času močne koncentracije, igrive domišljije in natančne kompozicijske sheme. Bitja, za katera si umetnica želi, da dobijo v prihodnosti nekaj več prostora, so rajske ptice. Njihova pesem, polna nežnega optimizma, je na trenutni razstavi šele pričela zveneti. Vidna inspiracija za nadrealističen prostor in bitja v njem je narava v vseh svojih oblikah, vsa sončna in deževna, mrka in bleda, silna in tiha, če povzamemo ilustratorkine besede.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh