Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Soočenje kardinala Pella in prof. Dawkinsa

Objava: 17. 04. 2012 / 09:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Soočenje kardinala Pella in prof. Dawkinsa

Avstralska televizija ABC je gostila soočenje kardinala Pella in gorečega ateista, prof. Dawkinsa.

Avstralska televizija ABC je predvajala oddajo, ki je pritegnila množice. Svoja mnenja, »dokaze« in verovanje sta soočila avstralski kardinal in sydneyski nadškof George Pell ter evolucijski biolog in slavni ateist prof. Richard Dawkins (avtor knjig Sebični gen, Bog kot zabloda, Največja predstava na Zemlji). Njuna diametralno nasprotna stališča so poskrbela, da je bila debata ves čas na meji vrelišča.

Vroča tema je bila evolucija, za katero kardinal pravi, da verjetno drži. Povedal je tudi, da je bil po njegovem mnenju Darwin veren človek, saj je zapisal, da ne more verjeti, da bi vse čudovite stvari na Zemlji nastale naključno. Prof. Dawkins je zatrdil, da to ni res, a mu je kardinal v trenutku navedel stran Darwinove avtobiografije, kjer je to zapisano in s tem požel bučen aplavz publike.

Na vprašanje vodietlja, ali lahko tudi ateisti pridejo v nebesa, je kardinal odgovoril pritrdilno. S tem pa je izzval prof. Dawkinsa, ki je odvrnil, da kardinal Pell z vstajenjem od mrtvih zagotovo ne misli dobesedno, saj po smrti življenje v kakšni koli fizični obliki po njegovem mnenju ni mogoče. Kardinal mu je odgovoril, da tega, česar ne misli, tudi ne reče.

Prof. Dawkins je tekom oddaje rekel marsikaj, kar naj bi nasprotovalo obstoju boga ali krščanskim resnicam. Kardinal Pell je gledalcem ponudil odgovor na to: »Verujem v človeka, ki nam je povedal, da je Božji sin. Veliko raje verjamem Njegovim besedam, kot vašim, gospod Dawkins.«

Telefonsko glasovanje je pokazalo, da večina TV gledalcev meni, da religije niso izboljšale sveta. Vprašanje je žal preveč različno od bistva debate v oddaji, zato rezultat ne odraža nujno tudi mnenja gledalcev o tem, kdo od gostov je bil bolj prepričljiv. Čeprav bi bilo to zanimivo izvedeti, pa ta podatek ne bi smel vplivati na našo vero. Kot je rekel tudi kardinal Pell, za nas, kristjane, znanstveni dokazi o obstoju Boga niso vredni toliko, kot štejejo besede Jezusa – človeka in Boga, v katerega verujemo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh