Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šopek z domačega vrta

Objava: 12. 08. 2021 / 12:12
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2021 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Šopek z domačega vrta
B. U. J.

Šopek z domačega vrta

Iz samostanske vrtnarije Stična

Človek z modernim načinom življenja vse preveč obremenjuje naravo. Plastično cvetje, ki ga v poletnem času vidimo na pokopališčih, dodatno pripomore k temu. Vzgajati čim več različnih vrst cvetja je za ljubitelje velika strast. Zato verjamem, da boste spomladi namenili nekaj prostora na cvetlični gredici tudi cvetlicam za rezanje. Najbolj priljubljene so poletne astre, cinije, gladijole in sončnice.

Šopke lahko ustvarjamo tudi s trajnimi rastlinami, ki že uspevajo na vrtu. Zelo uporabni so cvetovi potonik, hortenzij, vrtnic, lilij, ameriških slamnikov, barvitih rmanov ali sivke. Da pisani cvetovi pridejo do izraza, za zelenilo uporabimo asparagus, elegantne okrasne trave, mahonije, bršljan, praprot, šlajer, veje lovorikovca, cipres. Zelenje enakomerno razporedimo okoli cvetov in naj ima vedno nižjo pozicijo od cveta, da ga ne zakrije. Šopek bo bolj obstojen, če uporabite različno odprte cvetove. Od popkov do tistih, ki so na pol ali popolnoma odprti.

Če nabiramo cvetove v pravem času dneva, podaljšamo njihovo življenjsko dobo, zato jih režemo ob jutranjih ali večernih urah. Škarje ali nož naj bosta ostra, da bomo lahko cvetna stebla odrezali poševno. Zaradi večje rezane površine namreč pride več vode hitreje do cveta. Spodnje liste na pecljih, ki bi bili v vazi v vodi, obvezno odstranimo, da ne gnijejo.

Nalaganje
Nazaj na vrh