Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sožalje papeža Benedikta XVI. ob smrti poglavarja koptske pravoslavne Cerkve

Objava: 19. 03. 2012 / 08:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sožalje papeža Benedikta XVI. ob smrti poglavarja koptske pravoslavne Cerkve

Koptski patriarh papež Šenuda III. je umrl minulo soboto v starosti oseminosemdesetih let.

Papež Benedikt XVI. je koptom izrazil iskreno sožalje ob smrti njihovega patriarha papeža Šenude III. Kot so sporočili iz Vatikana, je papež vest o smrti koptskega poglavarja prejel v Apostolski palači in pokojnemu zagotavlja svoje molitve. Katoliška Cerkev pa je v žalovanju in molitvi združena s koptskimi kristjani, je zapisal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi. Vsem bo v nepozabnem spominu ostalo srečanje Šenude III. s papežem Janezom Pavlom II. leta 2000, kar je bil izjemno pomemben trenutek za ekumenski dialog.

Egiptovska televizija je minulo soboto zvečer poročala, da je koptski papež Šenuda III. umrl v soboto v starosti oseminosemdesetih let. ‘Papež Aleksandrije in patriarh sedeža svetega Marka’, kot je bil njegov uradni naziv, je eno najstarejših in najpomembnejših krščanskih Cerkva z okoli dvanajstimi milijoni vernikov po vsem svetu vodil od leta 1971, po izročilu pa je bil 117. naslednik evangelista Marka.

Njegova zadnja leta na položaju cerkvenega poglavarja so bila vedno znova zaznamovana z nasilnimi napadi na krščansko manjšino v Zgornjem Egiptu. Med drugim je na silvestrovo 2011 v nek cerkvi v Aleksandriji v bombnem napadu življenje izgubilo okoli dvajset ljudi. Po padcu egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka v času ‘arabske pomladi’ so se napadi na cerkve in krščanske ustanove še pomnožili. Oktobra je v Kairu v spopadih med muslimani in kopti umrlo šestindvajset ljudi. Poglavar koptske pravoslavne Cerkve si je prizadeval za zmerno politično usmerjenost in je predvsem krščansko mladino svaril pred skrajništvom.

Šenuda III. se je rodil 3. avgusta 1923 kot Nasir Gayid Rafail v kraju Abnoub v zgornjeegiptovski provinci Assiut. Po študiju teologije, zgodovine in arheologije je leta 1954 stopil v samostan. Tedanji koptski papež Kirilos VI. ga je imenoval za svojega zasebnega tajnika. Leta 1962 je prejel škofovsko posvečenje, 31. oktobra 1971 pa je bil kot Šenuda III. imenovan za poglavarja koptske Cerkve.

Od egiptovske revolucije leta 1952 dalje se je iz Egipta izselilo že okoli dva milijona koptov, v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji pa so nastale številne koptske skupnosti. Skupnostim je patriarh pošiljal duhovnike, pred nekaj leti pa je pričel tudi z ustanavljanjem škofij in imenovanjem škofov. Koptska skupnost je dejavna tudi pri naših severnih sosedih, koptsko Cerkev v Avstriji vodi škof Anba Gabriel.

Šenuda III. je v času svojega papeževanja izpopolnil tudi pastoralno delo v Egiptu. Že kot študent umetnostne zgodovine je poučeval učence v nedeljski šoli verouka. Njegov predhodnik papež Kirilos VI. ga je kot škofa pooblastil za celotno nedeljsko veroučno izobraževanje koptskih otrok, s čimer se je ukvarjal tudi po izvolitvi za koptskega patriarha. Iz tega gibanja se je rodilo precej duhovnih poklicev, tako da mnogi že skoraj izumrli samostani v Egiptu danes štejejo tudi po več sto menihov, veliko pa je tudi bodočih duhovnikov.

Šenuda III. si je dolga leta prizadeval za ekumenski dialog med Cerkvami. Leta 2000 je prejel nagrado organizacije Unesco za mirovna prizadevanja in svobodo brez nasilja.

Med včerajšnjim bogoslužjem v katedrali sv. Marka v Kairu so se od umrlega patriarha poslovili številni koptski kristjani. Sveto mašo je vodil škof Pačomius, ki bo za dva meseca prevzel tudi papeške dolžnosti, dokler ne bo izbran nov vrhovni poglavar koptske pravoslavne Cerkve.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh