Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sožalno pismo škofa Sajeta ob smrti upokojenega škofa Iva Fürerja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 07. 2022 / 07:59
Oznake: Svet, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2022 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sožalno pismo škofa Sajeta ob smrti upokojenega škofa Iva Fürerja
Upokojeni škof je bil dober prijatelja nadškofa Šuštarja. FOTO: Spletna stran cath.ch

Sožalno pismo škofa Sajeta ob smrti upokojenega škofa Iva Fürerja

V 92. letu starosti je umrl upokojeni škof švicarske škofije St. Gallen msgr. Ivo Fürer. Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje je ob tem poslal sožalno pismo njegovemu nasledniku, škofu msgr. Markusu Büchlu.

V pismu je škof Saje izrekel sožalje v osebnem imenu in v imenu SŠK ter spomnil na prijateljske vezi med pokojnim škofom Fürerjem in pokojnim ljubljanskim nadškofom metropolitom msgr. dr. Alojzijem Šuštarjem.

Ob tem so v SŠK zapisali, da je bil škof Ivo Fürer sodelavec in dober prijatelj nadškofa Šuštarja, ki je pred nastopom službe ljubljanskega nadškofa dolga leta preživel v Švici. Oba sta bila tudi generalna tajnika Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), oba pa sta bila vključena tudi v pripravo sinode leta 1972. »Škof Saje je izpostavil pomembno vlogo, ki jo je imel msgr. Fürer znotraj CCEE-ja ter se spomnil na osebna srečanja z njim tako v vlogi tajnika nadškofa Šuštarja, kakor tudi v vlogi generalnega tajnika SŠK.«

Zavzemanje za uresničitev 2. vatikanskega koncila

»V svoji dolgi karieri ni nikoli nehal pogumno razmišljati o prihodnosti Cerkve. Njegovo zavzemanje je veliko prispevalo k uresničitvi 2. vatikanskega koncila na škofijski in državni ravni, zato je Ivo Fürer ena najpomembnejših osebnosti katoliške Cerkve v Švici v pokoncilskem obdobju,« so ob njegovi smrti zapisali na spletni strani cath.ch.

Škof St. Gallna postal leta 1995

Kot še spominjajo pri omenjenem portalu, ga je stolni kapitelj 28. marca 1995 izvolil za škofa St. Gallnu. Takrat je bil v Evropi že zelo znana osebnost. Pri njegovem posvečenju je bilo navzočih približno štiridesetih kardinalov in škofov.


Nalaganje
Nazaj na vrh