Zapri
Iskanje

Španija: protesti proti spremembi zakonodaje o splavu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 06. 2022 / 11:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2022 / 11:14
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Španija: protesti proti spremembi zakonodaje o splavu

Španija: protesti proti spremembi zakonodaje o splavu
Španski podporniki življenja odločno nasprotujejo nadaljnji liberalizaciji zakonodaje o splavu. FOTO: oneofus.eu
V Madridu je več deset tisoč ljudi minuli konec tedna protestiralo proti reformi španske zakonodaje o splavu, ki predvideva še večjo liberalizacijo umetne prekinitve nosečnosti v državi.

Španski ministrski svet je 17. maja letos namreč sprejel reformo zakona o splavu, ki jo je sprožila socialistična vlada Pedra Sáncheza. Kot spominjajo pri spletnem portalu Vatican News, predlog zakona med drugim določa, da lahko dekleta od 16. leta naprej opravijo splav brez soglasja staršev, prav tako pa odpravlja doslej predpisano obdobje za premislek pred posegom. Določa tudi, da morajo biti v javnih bolnišnicah z ginekološko-porodniškimi oddelki strokovnjaki, ki lahko opravljajo splave. O predlogu zakona mora zdaj razpravljati predstavniški dom in ga sprejeti, nato pa bo posredovan senatu.

Nedavno sprejeti zakoni - vključno z zakonom o evtanaziji - so krivični in »totalitarni«, je bilo temeljno sporočilo protestnikov.

Ne postanimo sokrivci zaradi molka

Po podatkih prirediteljev je v Madridu proti omenjenemu predlogu reforme protestiralo več kot 100.000 ljudi. Več kot 200 civilnih organizacij, med katerimi je veliko cerkvenih, je pozvalo k udeležbi na protestnem pohodu na trgu Plaza de Colón v španski prestolnici. Nedavno sprejeti zakoni - vključno z zakonom o evtanaziji - so krivični in »totalitarni«, je bilo temeljno sporočilo protestnikov.

Razveljavitev sodbe vrhovnega sodišča v ZDA v primeru Roe proti Wade, ki je bila odločilna za legalizacijo splava, je pokazala, »da razprava o kulturi življenja še zdaleč ni končana«, je dejal prireditelj protestov Jaime Mayor Oreja iz združenja za življenje »Neos«. Protestniki ne želijo postati sokrivci za sprejem zakonodajne reforme, če bi o njej molčali. Krščanske temelje španske družbe je treba v prihodnosti še močneje »mobilizirati in braniti«, kajti trenutni oblastniki »ne ravnajo kot vladarji, ampak kot izumitelji, ki želijo Špance naščuvati drugega proti drugemu«, je zatrdil Mayor Oreja.

Ali so skrb, molitev in pomoč tistim, ki potrebujejo podporo, nekaj slabega?

2,5 milijona splavov v Španiji od leta 1985

Španska vlada želi spremeniti stvarnost in reči, »da je ubijanje nekaj dobrega in usmiljenega, medtem ko so skrb, molitev in pomoč tistim, ki potrebujejo podporo, slaba stvar«, je kritična Carmen Fernandez de la Cigona z Inštituta za družinske raziskave. Po njenih besedah je bil namen odprave obveznega tridnevnega obdobja za premislek pred splavom »odvrniti ljudi, da bi si premislili«. Nayeli Rodriguez, španska koordinatorka molitvene kampanje »40 dni za življenje«, je izračunala, da je bilo od legalizacije splava v Španiji leta 1985 opravljenih že 2,5 milijona splavov.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh