Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španske feministke podpirajo splav mladoletnic

Objava: 08. 06. 2009 / 08:00
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Španske feministke podpirajo splav mladoletnic

Deklice naj bi imele pravico do opravljanja splava brez vednosti staršev

Državna koordinatorka španskih feminističnih organizacij je minuli teden izjavila, da če je trinajstletnicam v Španiji po zakonu dovoljeno imeti spolne odnose, 'bi morale imeti tudi pravico, da same odločajo o posledicah teh odnosov', brez vpletenosti staršev.

Španske feministke so Španskemu kongresu poslale 12.145 podpisov, s katerimi nasprotujejo predlagani reformi zakona o splavu. Nezadovoljne so s predlogom, da bi bil splav 'na zahtevo nosečnice' dovoljen le do štirinajstega tedna, poleg tega pa se jim zdi, da predlagana reforma ne zagotavlja pravne zaščite za ženske in zdravstvene delavce, ki splave izvajajo.

Predstavnica španskih feminističnih organizacij za stike z javnostjo je še dodala, da si njihove članice prizadevajo za obširnejši zakon. Želijo si, da vladna reforma ne bi bila tako omejevalna in da bi bil španski zakon o splavu resnično eden najnaprednejših v Evropi, kot trdijo zakonodajalci iz vrst socialistov.

Feministične skupine nasprotujejo tudi predlogu, da bi morale ženske pridobiti zdravniško privolitev za opravljanje splava med štirinajstim in dvaindvajsetim tednom nosečnosti, saj po njihovem mnenju s tem odločanje o zdravju in materinstvu ženske prehaja v roke drugih ljudi. Prepričane so, da bodo zaradi tega številne nosečnice splav opravile v državah, kjer imajo manj stroge zakone, ali pa bodo splav opravile na skrivaj.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh