Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Splav ni temeljna človekova pravica

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 06. 2021 / 11:12
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2021 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Splav ni temeljna človekova pravica

Splav ni temeljna človekova pravica

V Evropskem parlamentu bodo v sredo glasovali o Matićevem poročilu.

Splav ni temeljna človekova pravica FOTO: Tatjana Splichal

V Evropskem parlamentu bodo v sredo, 23. junija, glasovali o t.i. »Matićevem poročilu«, v katerem je med drugim splav določen kot »človekova pravica«. Uradni naslov poročila je »Položaj spolnega in reproduktivnega zdravja in pravic v Evropski zvezi z vidika ženskega zdravja«. Najresnejši vidik tega poročila je, da želi s splavom, označenim kot »človekova pravica«, spodbujati umetne prekinitve nosečnosti brez kakršnih koli omejitev.

Besedilo poziva k »odpravi ovir« za dostop do splava, kot so »čakalne dobe«, »zavračanje medicinske oskrbe na podlagi verskega prepričanja«, »svetovanje« ali kakršno koli »avtorizacijo tretje stranke«. Splav je trenutno, enako kot zdravstvena oskrba, stvar pristojnosti posameznih držav članic, ne pa Evropske zveze kot ustanove.

Če bo Matićevo poročilo sprejeto, bi to pomenilo korenito vmešavanje v suverenost držav članic in vsiljevanje politike »splava na zahtevo« brez kakršnih koli omejitev. Nedavna prepoved opravljanja splava na Poljskem v primeru razvojnih nepravilnosti zarodka bi bila »preglasovana«, če bi bil splav določen za človekovo pravico.

Poleg sporne definicije splava v poročilu še več vprašljivih točk

Poleg sporne definicije splava je v poročilu še več vprašljivih točk: med drugim naj bi odpravili možnost ugovora vesti za zdravstvene delavce; prost dostop do kontracepcije za dekleta »ne glede na starost« brez potrebne privolitve staršev; možnost indoktrinacije osnovnošolskih otrok o LGTB temah in teoriji spola brez obveščanja staršev ali njihove privolitve; možnost operacij za spremembo spola, tudi za mladoletne, na račun zdravstvenega zavarovanja; vmešavanje Evropske zveze v zdravstveno politiko posameznih držav članic.

Matićevo poročilo je, kot kritično opozarjajo predstavniki organizacij v podporo življenju, verjetno najbolj agresiven projekt, ki je bil kadar koli doslej predstavljen v Evropskem parlamentu. Predlaganemu dokumentu nasprotujejo zlasti v katoliških krogih. Na to temo so se s posebno izjavo med drugimi oglasili pri Komisiji evropskih škofovskih konferenc pri Evropski zvezi. Matićevemu poročilu odločno nasprotujejo tudi pri Zavodu Živ!m, kjer vabijo vse, ki verjamejo v pravico do življenja vseh ljudi, naj podpišejo peticijo proti sprejetju tega poročila.

Kupi v trgovini

Samo ljubezen ustvarja
Duhovna rast
17,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh