Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spokornica, deležna Jezusovega nauka

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 22. 07. 2015 / 07:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spokornica, deležna Jezusovega nauka

Spokornica, deležna Jezusovega nauka

Danes goduje Marija Magdalena, ki je bila deležna Jezusove milosti, saj jo je rešil pred zlim duhom, ki jo je imel v oblasti.
Danes goduje Marija Magdalena, ki je bila deležna Jezusove milosti, saj jo je rešil pred zlim duhom, ki jo je imel v oblasti. Po pričevanju Svetega pisma je iz nje z močjo besede izgnal sedem hudobnih duhov. Marija Magdalena mu je zato zvesto služila, Jezus pa ni pozabil nanjo. Še naprej ji je delil svoj nauk in se zavzemal zanjo. bila je njegova učenka. Prav njo si je izbral, da je razširila novico o njegovem vstajenju, saj ga je prav ona prva videla kot vstalega Zveličarja.

Po Mariji Magdaleni se imenuje red sester magdalenk. Na slovenskih tleh so bile v Studenicah. Leta 2010 je umrla zadnja sestra iz reda magdalenk v Sloveniji, Stanislava Terezija Maučec.

Marija pa je stala zunaj pred grobom in jokala. Med jokom se je sklonila v grob in zagledala dva angela v belih oblačilih. Sedela sta eden pri vzglavju in eden pri vznožju, kjer je bilo položeno Jezusovo telo. Rekla sta ji: »Žena, zakaj jokaš?« Dejala jima je: »Mojega Gospoda so odnesli in ne vem, kam so ga položili.« Ko je to rekla, se je obrnila in zagledala Jezusa. Stal je tam, pa ni vedela, da je Jezus. Jezus ji je rekel: »Žena, zakaj jokaš? Koga iščeš?« Mislila je, da je vrtnar, in mu rekla: »Gospod, če si ga ti odnesel, mi povej, kam si ga položil, in ga bom jaz odnesla.« Jezus ji je dejal: »Marija!« Ona se je obrnila in po hebrejsko rekla: »Rabuní« (kar pomeni Učitelj). Jezus ji je rekel: »Ne oklepaj se me! Kajti nisem še šel gor k Očetu; pojdi pa k mojim bratom in jim povej: ›Odhajam gor k svojemu Očetu in vašemu Očetu, k svojemu Bogu in vašemu Bogu.‹« Marija Magdalena je šla in učencem sporočila: »Gospoda sem videla,« in to, kar ji je povedal.
(Jn 20, 11–18)

Zaradi spreobrnitve z Jezusovo pomočjo je znana predvsem kot zavetnica spokornic, agdalenk, žena, jetnikov, zapeljanih, učencev in študentov, sicer pa je tudi priprošnjica proti očesnim težavam, slabemu vremenu in mrčesu.

Umetniki jo upodabljajo kot spokornico z bujnimi razpuščenimi lasmi, pogosto ob Jezusovih nogah, pri njegovem križu ali ob Jezusovem vstajenju. Med njenimi atributi so posodica z mazilom, knjiga, trnjeva krona, bič, lobanja, hudičeva glava, palmova veja, rožni venec in križ.

V Sloveniji je Mariji Magdaleni posvečenih več cerkva, npr. v Lokah pri Kromberku, Begunjah pri Cerknici (na fotografiji zgoraj), v Zlatem Polju pri Domžalah, Seniku v Goriških brdih, v Sodražici (na fotografiji levo) in Dramljah, po njej pa se imenuje tudi župnija sv. Magdalene. Leta 2003 je pri založbi Družina izšla knjiga Magdalena, fara naša.

Foto: Jože Pavlič, Marjan Smerke

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh