Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomenik Jerneju Kopitarju na Dunaju

Za vas piše:
Ivan Martelanc
Objava: 27. 08. 2021 / 16:54
Oznake: Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2021 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spomenik Jerneju Kopitarju na Dunaju
Spomenik je izdelan iz pohorskega marmorja, visok je 155 cm. Postavljen je pri glavnem vhodu pokopališča St. Marx. FOTO: Sebastijan Tič

Spomenik Jerneju Kopitarju na Dunaju

Slovenska veleposlanica v Avstriji Ksenija Škrilec in župan Dunaja Michael Ludwig sta 28. maja skupaj odkrila spomenik Jerneju Kopitarju.

Izdelan je iz pohorskega marmorja, visok je 155 centimetrov. To višino, skladno z gabariti ostalih spomenikov v tem okolju, je določila mestna uprava za kulturno dediščino. Postavljen je pri glavnem vhodu pokopališča St. Marx, ki ima status kulturnega spomenika državnega pomena.

Dvojezično besedilo, izklesano v enovitem bloku – kar je dodana vrednost spomenika – šteje približno 700 znakov, prevlečenih s tanko plastjo zlata. Projektant arhitekt Marko Lavrenčič iz Vipave in kamnosek Sebastijan Tič iz Slovenske Bistrice sta svoje delo po oceni predstavnikov Republike Slovenije in dunajske uprave, udeleženih pri odkritju spomenika, opravila vrhunsko.

Pričevalec bogate kulturne ustvarjalnosti Slovencev na Dunaju

Izvedbo projekta je omogočilo slovensko Ministrstvo za kulturo. Po 124 letih, kar je bil Kopitar ekshumiran in skupaj z nagrobnikom prepeljan k sv. Krištofu v Ljubljano, je na tem pokopališču znova navzoč spomin na zaslužnega rojaka iz Repenj.

Avtor prispevka je Ivan Martelanc, svetovalec SAZU za raziskave kulturnega delovanja Slovencev po svetu.

Spomnimo, ob spominskih obeležjih Prešernu (avtor Mirsad Begić), Cankarju (arhitekta Janez Suhadolc in Mirsad Begić), Plečniku (arhitekt Boris Podrecca in replika Plečnikovega kiparskega avtoportreta v bronu), postavljenih pred tem, je »Kopitar« pri St. Marxu nadaljnji pričevalec bogate kulturne ustvarjalnosti Slovencev na Dunaju.

Kratka geneza projekta

Veleposlanica Ksenija Škrilec je aprila letos aktivirala pobudo podpisanega izpred okrog 8 let za postavitev spominskega obeležja Kopitarju pri St. Marxu na mestu, kjer je bil pokopan. Pristojna uprava je bila sprva tej pobudi naklonjena, za tem jo je odlagala z nejasno perspektivo njene izvedbe. Podpora dunajskega župana, izrečena veleposlanici aprila letos osebno, je bila za izvedbo projekta odločilna.

Izvedbo projekta je omogočilo slovensko Ministrstvo za kulturo. Po 124 letih, kar je bil Kopitar ekshumiran in skupaj z nagrobnikom prepeljan k sv. Krištofu v Ljubljano, je na tem pokopališču znova navzoč spomin na zaslužnega rojaka iz Repenj.

Stališče te uprave, da se postavi spomenik na parkovnem delu pokopališča, se je izkazalo kot optimalno. Nagrobnik – kenotaf na mestu, kjer je »prazen« Kopitarjev grob, gotovo ne bi pritegoval pozornosti obiskovalcev. Velja še dodati, da je Občina Vodice ob 155-letnici Kopitarjeve ekshumacije poskrbela za obnovo njegovega nagrobnika na Navju.

Še pogled v zgodovino

Jernej Kopitar je bil utemeljitelj evropske slavistike, povezovalec slovanskih kultur z zahodnoevropskimi, vrhunska avtoriteta na področju jezikoslovja, član vseh pomembnejših evropskih znanstvenih ustanov. Nadalje dvorni svetnik, prejemnik prestižnega pruskega odlikovanja Pour le merite.

Jernej Kopitar (na risbi Sava Sovreta) je bil utemeljitelj evropske slavistike, povezovalec slovanskih kultur z zahodnoevropskimi, vrhunska avtoriteta na področju jezikoslovja, član vseh pomembnejših evropskih znanstvenih ustanov. FOTO: Wikipedia

Prek 20 let je bil prvi skriptor Dunajske dvorne knjižnice. Ta status, ki ga je pridobil 30-leten, ustreza današnjemu pojmovanju funkcije ravnatelja. Kopitar, trdno zakoreninjen v domačem jezikovnem in kulturnem izročilu, je znal premagovati osebne zamere; kot cenzor je dopustil objavo Prešernove Nove pisarije.

Prešeren pa ni napisal le zbadljivega soneta o Apelu in čevljarju, priznaval je Kopitarjeve zasluge in strokovno veličino. Manj znano je, da je Kopitar kot osebni odposlanec cesarja Franca 1. v Parizu organiziral vračilo večjega števila slik, knjig, rokopisov, ki jih je odpeljal Napoleon ob zasedbi Avstrije kot vojni plen.

Nekaj besed o pokopališču St. Marx

Namenjeno je bilo avstrijski družbeni eliti. Uvršča se med zgodovinsko najpomembnejša v Evropi. Ob vhodu so izpisana imena pokopanih, razvrščenih v 38 skupin (po dejavnostih in profesijah). V skupini Filologi zasledimo ime Bartholomäus Kopitar, edino na tem seznamu slovenskih korenin. Kopitar pa ima od l. 2007 še en spomenik, literaren: podatkovno bogato biografijo Kamen nad gladino, katere avtor je Ivan Sivec.

Kupi v trgovini

Pravno varstvo slovenske manjšine v Avstriji
Družbena vprašanja
28,05€
Nalaganje
Nazaj na vrh