Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomin, ki spodbuja k odločnosti

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 13. 09. 2023 / 09:25
Oznake: Dogodek, Slovenija
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2023 / 11:33
Spomin, ki spodbuja k odločnosti
Letošnje spominske slovesnosti se je udeležila nekdanja taboriščnica Dragica Senica; mnogi so v pogovoru po slovesnosti prisluhnili njenemu pričevanju. FOTO: Bogomir Štefanič

Spomin, ki spodbuja k odločnosti

Sporočilo iz Ferdrenga: Poštenjak bo povsod umolknil nad pošastnostjo zla, ki so ga sposobna od sle po oblasti zaslepljena človeška bitja.

Na kraju, kjer je nekoč v kočevarski vasi Ferdreng – danes Podlesje – stala cerkev, posvečena Janezu Krstniku, so se na drugo septembrsko nedeljo znova zbrali romarji, da so se poklonili »zgledu odločne vztrajnosti« (kot je svoj govor naslovil dr. Janez Juhant) – zgledu stotin žena, ki so jih komunistični oblastniki zaradi njihove (politične in verske) drugačnosti poleti 1949 za tri mesece strpali v tamkajšnje koncentracijsko taborišče za suženjsko prisilno delo, da bi jih fizično in psihično zlomili, a jim to ni uspelo.

Spominska slovesnost v Ferdrengu se je začela z mašo za nekdanje taboriščnice in vaščane, pri kateri so somaševali dr. Janez Juhant ter kočevska duhovnika Blaž Franko in Anton Ferlic. Sledil je kulturni program, v katerem je bil osrednji govornik prvi med somašniki dr. Janez Juhant.

Prisilno umiranje na obroke

V svojem nastopu je najprej izrisal nasilno fresko časa, v katerem so trpele ferdrenške taboriščnice: »Odločnost in upornost z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh