Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moč odpuščanja

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 13. 09. 2023 / 09:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2023 / 13:19
Moč odpuščanja
FOTO: Unsplash

Moč odpuščanja

Še vedno smo v osemnajstem poglavju Matejeva evangelija, ki govori o realizmu cerkvenega občestva. Samo v Mateju najdemo ta odlomek. Očitno je Matejeva skupnost že dodobra izkusila krhkost medsebojnih odnosov, zaznamovanih tudi s krivicami.

Apostola Petra je zanimalo, kolikokrat naj odpusti bratu, ki je grešil zoper njega. Jezusov odgovor je jasen. V nebeškem kraljestvu, v Očetovi hiši, je edini način: odpustiti – in to vselej.

V ječi trdote srca

Jezus je želel Petru pomagati do razumevanja, zato je povedal priliko. Nekomu je bil odpuščen neznansko velik dolg, deset tisoč talentov. Tolikšnega dolga nikakor ni bilo mogoče poplačati. Medtem ko je bilo tisti mali dolg – sto denarijev, ki mu ga je dolgoval nekdo tretji, mogoče poplačati. Ne sicer takoj, zato je oni prosil za potrpljenje. A nikakor mu ni hotel dati te možnosti; kaj šele, da bi mu dolg odpustil! Pa četudi je bil prej on sam deležen velikega usmiljenja – odpusta celotnega dolga. Ta človek je ostal hladnega srca. Ni treba, da bi ga Bog postavil v muko; ostal je v trpljenju in ječi trdote srca. Morda nas preseneča hladna drža tega človeka. Očitno so bili v cerkvenem občestvu nekateri silno trdosrčni, da se je evangelistu Mateju zdelo potre...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh