Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomin na dan, ko smo bili eno

Za vas piše:
K. C.
Objava: 20. 09. 2019 / 09:33
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2019 / 08:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spomin na dan, ko smo bili eno

Spomin na dan, ko smo bili eno

Odprtje fotografske razstave Spomin na dan, ko nas je objela svetost o Slomškovi beatifikaciji.

Ob 20. obletnici beatifikacije škofa Antona Martina Slomška, 19. septembra, je bilo v Mariboru odprtje fotografske razstave z naslovom Spomin na dan, ko nas je objela svetost, ki prikazuje obisk papeža Janeza Pavla II. v Mariboru in beatifikacijo škofa A. M. Slomška septembra 1999.

Razstavo je v Slomškovi avli pripravila Založba Družina, za izbor fotografij in postavitev razstave sta poskrbela Manica Ferenc in Robert Debevec, slovesno pa jo je odprl mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Tednik Družina je kristjane pripravljal na veliki dogodek



Novinarji in fotografi tednika Družina so pred 20 leti ustvarili obilico fotografskega gradiva. »Tednik Družina je je pripravljal slovenske kristjane na drugi papežev obisk in beatifikacijo Antona M. Slomška že pred samim obiskom,« je ob odprtju povedala Manica Ferenc. »S komentarji, reportažami, pogovori je usmerjal ter duhovno osmišljal pričakovanja na ta zgodovinski dogodek. Predstavljali smo vsebino papeževega obiska, njegov pomen za Cerkev na Slovenskem in celotno družbo, predvsem pa osvetljevali lik in osebo blaženega škofa Slomška, njegovo vlogo za Slovensko cerkev in narod.«

Seveda je bil vrhunec poročanje ob samem obisku, kmalu zatem pa je založba Družina izdala knjigo Luč vere za novo tisočletje.



»Pričujoča razstava je fotografski zapis tega nepozabnega dogodka, slovenskega dneva v svetosti vesoljne Cerkve,« je povedala soavtorica razstave. »Dneva, ko smo bili kot narod eno. Lahko kdo danes zbere skupaj 200. 000 tisoč Slovencev – toliko nas je zbral in povezal pred dvajsetimi leti zdaj že sveti papež Janez Pavel II.«

Dogodek za ves slovenski narod

Ob beatifikaciji se je zbralo 800 duhovnikov somašnikov, 55 nadškofov in škofov, 5 kardinalov, 800 redovnic, 2100 mašnih strežnikov, 2000 skavtov, 1500 invalidov. Bogoslužje je sooblikoval zbor 2500 cerkvenih pevcev iz župnij takratne mariborske škofije ter koprske in ljubljanske stolne župnije, pridružili so se jim še pevci s Koroške, Porabja in tudi Clevelanda.



V stolnici se je srečanja s papežem udeležilo 340 delegatov slovenske sinode, 74 bogoslovcev, 22 rektorjev podonavskih univerz in predstavniki državne oblasti. Dogodek je spremljalo in o njem poročalo 400 novinarjev in fotografov iz domačih ter tujih medijskih hiš.

»Dogodek na Betnavi naj ne ostane le dogodek, marveč naj postane dogajanje z bogatimi duhovnimi sadovi za posameznika, družine, župnije, za ves slovenski narod,« je zapisal tedanji mariborski škof Franc Kramberger.

Družina dela v Slomškovem duhu

Manica Ferenc je povabila, naj se ob pogledu na fotografije zazremo v preteklost in iz njih črpamo moč za prihodnost. »Naj nas te slike ne le popeljejo v preteklost in obujanje spominov, ampak naj nam dajo zagon za nadaljevanje dela, ki ga je začel blaženi Anton Martin Slomšek. Tednik Družina si prizadeva, da združuje in povezuje vse slovenske kristjane. Ohranja vrednote, odgovornost do zgodovine in prihodnosti našega naroda.



Lahko rečem, da delamo v Slomškovem duhu: Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne narodove omike!«

S fotografsko razstavo obujamo spomine na milostni čas drugega papeževega obiska v Mariboru. Razstava bo na ogled na Slomškovem trgu 20 v Mariboru, v Slomškovi avli (pred Slomškovo dvorano) vsak delavnik med 8. in 15. uro. Za večje skupine tudi po dogovoru na tel.: 02/2508432.



Slovesna maša v mariborski stolnici

V dekaniji Maribor te dni poteka misijon z naslovom: »Ne boj se, samo veruj!« z devetdnevnico na Slomškovem grobu. Pred odprtjem razstave pa je bila ob 20. obletnici Slomškove beatifikacije v mariborski stolnici slovesna maša, ki jo je vodil nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Pri njej je sodeloval vikariat Antona Martina Slomška z vsemi ustanovami Zavoda Antona Martina Slomška.

»Živeti, kot kristjan, je za Slomška pomenilo, da se je dan za dnem bolj vraščal v Kristusa in vedno bolj postajal eno z njim,« je dejal ndškof Cvikl pri maši. »Na ta način človek raste v osebni veri in v zaupanju do Boga. Pot vere se je za vsakega od nas začela s svetim krstom. Takrat nas je Bog Oče sprejel za svoje otroke in smo postali bratje in sestre Božjega Sina Jezusa Kristusa in smo prejeli darove Sv. Duha. Ne moremo rasti v veri, če nismo povezani z Bogom.

Misijon v dekaniji Maribor ima ravno ta namen, da bi se razveseli daru, ki smo ga prejeli pri sv. krstu, da bi na ta Božji dar odgovorili in bi v polnosti zaživeli vero, ki edina lahko daje pravi smisel našemu življenju.     

Naj bl. škof A. Martin Slomšek vsakemu od nas pomaga, da bomo našli pot k živi veri. K tisti zreli in osebni veri, ki bo postala luč na naši življenjski poti. Da bomo, kakor Jezus v današnjem evangeliju, tudi mi znali gledati na človeka v danih okoliščinah in videti njegove težave, kakor tudi njegovo veselje in najplemenitejša stremljenja.« 

Papežev obisk so fotografirali Ksenja Hočevar, Arturo Mari, Rafael Marn, Jože Pavlič, Tamino Petelinšek, Franci Petrič, Djuro Ramač, Karlo Smodiš, Bogomir Štefanič ml., Alenka Veber in Jože Zadravec.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh